Guide per shendetin 18 Nëntor 2022

Katër ndihmës natyralë në luftën kundër infeksioneve virale

Guide per shendetin

Infeksionet virale datojnë që në kohët e lashta. Paralelisht me to, mjekësia botërore me shekuj është përpjekur të krijojë metoda efektive për t'i luftuar ato. Në natyrë, ju mund të gjeni shumë ndihmës për trupin që të luft kundër infeksioneve virale. Disa prej tyre janë bimë dhe barishte. Më vete, disa vitamina dhe minerale gjithashtu mund të ndihmojnë shumë trupin që të përballet më shpejt me sëmundjen. Në rreshtat e mëposhtëm, ne do të shohim katër ndihmës natyralë që luftojnë në mënyrë efektive viruset dhe bakteret

Radix isatidis - çfarë është dhe si bën pjesë në luftën kundër infeksioneve virale

Radix isatidis, i njohur gjithashtu si Ban-Lan-Gen, është një barishte kineze që përdoret tradicionalisht për të trajtuar gripin, pneumoninë virale, shytat, faringjitin dhe hepatitin. Radix isatidis është një bimë me lule të vogla të verdha që rritet në Kinë, dhe në Korenë e Veriut dhe të Jugut. Historia e saj mjekësore klinike përfshin disa mijëra vjet. Bima është e njohur për veprimin e saj të fortë antiviral.

Si funksionon Radix isatidis? Një nga vetitë e tij më interesante është aftësia e tij për të bllokuar viruset. Bari i pengon ata të lidhen me receptorët e qelizës pritëse njerëzore dhe të hyjnë në të.[1,2] Nëse ndodh një infeksion, përbërësit aktivë në Radix isatidis bllokojnë materialin gjenetik të virusit dhe ai nuk është në gjendje të riprodhohet. [3]

Radix isatidis ka një efekt të drejtpërdrejtë të vërtetuar kundër një numri virusesh - viruset e influencës A dhe B[4], viruset e ndryshme të frymëmarrjes, viruset herpes simplex[5], etj.

Përveç viruseve, Radix isatidis mbështet sistemin imunitar të njeriut dhe vepron si imunomodulator. Çfarë do të thotë kjo? Imunomoduluesit janë substanca aktive që ndikojnë në sistemin imunitar dhe balancojnë funksionin e tij. Përdorimi i tyre mund të përmirësojë mbrojtjen kundër baktereve dhe viruseve. Një numër studimesh [6] dhe raporte shkencore konfirmojnë se efektiviteti i Radix Isatidis është kompleks dhe bari funksionon në dy drejtime: bllokon viruset dhe bakteret dhe vepron si imunomodulator.

Për këtë arsye, në vitet e fundit, ekstrakti i Radix Isatidis është shpesh i pranishëm në suplementet ushqimore si Stamatin, që synojnë të stimulojnë sistemin imunitar dhe të ndihmojnë në shërimin e infeksioneve virale dhe bakteriale.

Radix isatidis mbron nga superinfeksionet. Çfarë nënkuptohet me këtë term? Një superinfeksion është një infeksion i ri që mbivendoset mbi një infeksion ekzistues të mëparshëm. Një shembull tipik i superinfeksionit është një infeksion dytësor bakterial i zhvilluar pas bronkitit viral. Si një ndërlikim shtesë, bronkiti mund të kthehet në pneumoni dhe të rrezikojë seriozisht shëndetin.[7] Radix isatidis ka veti të shkatërrojë membranën e baktereve, duke i penguar ato të shumohen dhe në këtë mënyrë zvogëlojnë gjasat e infeksionit dytësor.

Si lufton geraniumi afrikane (Pelargonium sidoides) infeksionet virale?

Geraniumi afrikan është bimë vendase në Afrikë dhe ka lule të bukura të ndritshme dhe gjethe prej kadifeje. Vetitë e fuqishme shëruese të bimës u zbuluan për herë të parë në Afrikën e Jugut. Bari merrej në formën e çajit ose një ekstrakti të nxjerrë nga rrënja e bimës.

Geraniumi afrikan është një barishte e përdorur prej shekujsh për të forcuar imunitetin, për të trajtuar inflamacionin e rrugëve të sipërme dhe të poshtme të frymëmarrjes, për të lehtësuar dhimbjet dhe problemet e lëkurës.

Sot, rrënja e geraniumit afrikan përdoret si një alternativë natyrale ndaj antibiotikëve, si dhe për trajtimin e simptomave të infeksioneve të rrugëve të sipërme të frymëmarrjes - ftohjet, kollën dhe dhimbjet e fytit. [8,9] Parandalon zhvillimin e bronkitit dhe mund të jetë një trajtim efektiv për infeksione të ndryshme bakteriale dhe virale. Ka një efekt analgjezik dhe mund të lehtësojë simptomat e dhimbjes së fytit. Geraniumi afrikan është efektiv në trajtimin e kushteve akute dhe kronike.

Shumë shkencëtarë konfirmojnë efektivitetin e geraniumit afrikane në luftën kundër infeksioneve të rrugëve të sipërme të frymëmarrjes, si bronkiti, sinusiti dhe ftohja e zakonshme. Hulumtimet tregojnë se njerëzit me bronkit akut mund të kapërcejnë plotësisht simptomat e sëmundjes, pa marrë një antibiotik, brenda një jave. Ekstrakti i barit është vërtetuar klinikisht se zvogëlon kohëzgjatjen dhe ashpërsinë e shqetësimit në hundë, fyt dhe gjoks dhe lehtëson kollën. [8,9] Ekstrakti ndihmon në pastrimin e sekrecioneve nga trakti i sipërm respirator për shkak të aftësisë së tij për të përshpejtuar lëvizjen e ciliave që gjenden në traktin respirator.

Marrja e suplementeve me ekstrakt geraniumi afrikan, në shenjën e parë të sëmundjes së rrugëve të frymëmarrjes, është shumë efektive dhe në gjendje të reduktojë kohëzgjatjen e sëmundjes.

E fundit, por jo më pak e rëndësishme, geraniumi afrikan shfaq një efekt imunomodulues. Bima rrit natyrshëm mbrojtjen e trupit dhe aftësinë e tij për t'u përballur me viruset dhe bakteret. [10,11]

 Zinku dhe infeksionet virale

 Zinku është një mineral që trupi nuk mund ta sintetizojë dhe ruajë vetë dhe për këtë arsye duhet të merret çdo ditë. Është një element i rëndësishëm për funksionimin e duhur të qelizave, ndarjen e tyre, shërimin e duhur të plagëve, e shumë të tjera. veprime të tjera. Ai është një element kyç për funksionimin e duhur të sistemit imunitar, pasi kërkohet për prodhimin dhe aktivitetin normal të qelizave të sistemit imunitar.[12] Përveç kësaj, ai vepron si një antioksidant dhe stabilizon membranat qelizore, gjë që siguron mbrojtje kundër çrregullimeve strukturore gjatë procesit inflamator.[13]

Roli i vitaminës C në luftimin e infeksioneve virale

Vitamina C është një vitaminë e tretshme në ujë që gjendet në shumë ushqime, veçanërisht në agrumet, dhe ka shumë funksione të dobishme për trupin. Është një antioksidant i fuqishëm që mbështet përgjigjen imune dhe favorizon rikuperimin e shpejtë të trupit. Ai mbron qelizat e shëndetshme të trupit duke përshpejtuar pastrimin e mbetjeve qelizore dhe ndërmjetësve të inflamacionit. [14]

 Këta katër ndihmës natyralë në luftën kundër infeksioneve virale mund të gjenden në një produkt të mrekullueshëm - Stamatin. Përbërja e tij përfshin disa nga përbërësit më të mirë që jo vetëm arrijnë të luftojnë në mënyrë efektive viruset dhe bakteret, shkaktarët e shumë infeksioneve, por edhe forcojnë sistemin imunitar. Kjo i lejon trupit të trajtojë më lehtë sëmundjen, ndërkohë që e bën procesin e rikuperimit edhe më të shpejtë.

Lexo më shumë në:

[1] Ke L, Wen T, Bradshaw JP, Zhou J, Rao P. Antiviral Decoction of Isatidis Radix ( bǎn lán gēn) Inhibited Influenza Virus Adsorption on MDCK Cells by Cytoprotective Activity. J Tradit Complement Med. 2012;2(1):47-51. doi:10.1016/s2225-4110(16)30070-0

[2] Yang Z, Wang Y, Zhong S, Zhao S, Zeng X, Mo Z, Qin S, Guan W, Li C, Zhong N. In vitro inhibition of influenza virus infection by a crude extract from Isatis indigotica root resulting in the prevention of viral attachment. Mol Med Rep. 2012 Mar;5(3):793-9.

[3] Zhou W, Zhang XY. Research progress of Chinese herbal medicine Radix isatidis (banlangen). Am J Chin Med. 2013;41(4):743-64. doi: 10.1142/S0192415X1350050X. PMID: 23895149.

[4] Xiao P, Ye W, Chen J, Li X. [Antiviral activities against influenza virus (FM1) of bioactive fractions and representative compounds extracted from Banlangen (Radix Isatidis)]. J Tradit Chin Med. 2016 Jun;36(3):369-76. doi: 10.1016/s0254-6272(16)30051-

[5] WANG, Chunmei & RUAN, Shiman & GU, Xunmei & ZHU, Bin. (2018). Antiviral activities of Radix Isatidis polysaccharide against type II herpes simplex virus in vitro. Food Science and Technology. 38. 10.1590/1678-457x.19317.

[6] Zhao YL, Wang JB, Shan LM, Jin C, Ma L, Xiao XH. Effect of Radix isatidis polysaccharides on immunological function and expression of immune related cytokines in mice. Chin J Integr Med. 2008 Sep;14(3):207-11. doi: 10.1007/s11655-008-0207-2. Epub 2008 Oc

[7] Tian, Lin & Wang, Zhan. (2014). Study on Antibacterial Activity of Radix isatidis Extracts and Preliminary Investigation of Their Antibacterial Mechanism. Lecture Notes in Electrical Engineering. 251. 1681-1688. 10.1007/978-3-642-37925-3_180.

[8]  Agbabiaka TB, Guo R, Ernst E. Pelargonium sidoides for acute bronchitis: a systematic review and meta-analysis. Phytomedicine. 2008 May;15(5):378-85. doi: 10.1016/j.phymed.2007.11.023. Epub 2008 Jan 28. Erratum in: Phytomedicine. 2009 Aug;16(8):798-9.

[9] Lizogub VG, Riley DS, Heger M. Efficacy of a pelargonium sidoides preparation in patients with the common cold: a randomized, double blind, placebo-controlled clinical trial. Explore (NY). 2007 Nov-Dec;3(6):573-84. doi: 10.1016/j.explore.2007.09.004.

[10] Luna LA Jr, Bachi AL, Novaes e Brito RR, Eid RG, Suguri VM, Oliveira PW, Gregorio LC, Vaisberg M. Immune responses induced by Pelargonium sidoides extract in serum and nasal mucosa of athletes after exhaustive exercise: modulation of secretory IgA, IL-6 a

[11] Witte K, Koch E, Volk HD, Wolk K, Sabat R. The Pelargonium sidoides Extract EPs 7630 Drives the Innate Immune Defense by Activating Selected MAP Kinase Pathways in Human Monocytes. PLoS One. 2015 Sep 25;10(9):e0138075. doi: 10.1371/journal.pone.0138075. P

[12] Zinc in Human Health: Effect of Zinc on Immune CellsAnanda S Prasad.

[13] Zinc and its role in immunity and inflammation Paola Bonaventura

[14] Vitamin C and Immune Function Anitra C.

 

 

ARTIKUJ TE NGJASHEM

  • Javor
  • Mujor
  • Vjetor