Guide per shendetin 23 Shtator 2022

Studimi i rëndësishëm: Virusi herpes mund të trajtojë dhe kurojë kancerin

Guide per shendetin

Një lloj i ri i terapisë së kancerit, që përdor një virus të zakonshëm për të infektuar dhe shkatërruar qelizat e dëmshme, po jep rezultate premtuese, thanë shkencëtarët në Mbretërinë e Bashkuar.Kanceri tek një pacient u zhduk, ndërsa tek të tjerë tumoret u zvogëluan. Ilaçi është një formë e dobësuar e virusit, herpes simplex, që është modifikuar për të vrarë tumoret.

Do të nevojiten studime më të mëdha, por ekspertët thonë se injeksioni mund të shpëtojë shumë njerëz me kancer të avancuar.Krzysztof Wojkowski, një ndërtues 39-vjeçar nga Londra perëndimore, është një nga pacientët që mori pjesë në provën e vazhdueshme të sigurisë në fazën e parë, të drejtuar nga Instituti i Kërkimit të Kancerit në Fondacionin Royal Marsden NHS Trust.

Ai u diagnostikua në vitin 2017 me kancer të gjëndrave të pështymës, pranë gojës. Pavarësisht operacionit dhe trajtimeve të tjera në atë kohë, kanceri i tij vazhdoi të rritet.

“Më thanë se nuk kishte alternativa për mua. Ishte shkatërruese, kështu që ishte e pabesueshme të më jepej ky shans”, tha Krzysztof Wojkowski.

Më pas shtoi: “Kam bërë injeksione çdo dy javë për pesë javë, të cilat më zhdukën plotësisht kancerin. Kam dy vite që s’vuaj më nga kanceri.”Injeksionet, të dhëna direkt në tumor, sulmojnë kancerin në dy mënyra, duke pushtuar qelizat kancerogjene dhe duke i bërë ato të shpërthejnë, dhe duke aktivizuar sistemin imunitar.

Rreth 40 pacientë e kanë provuar trajtimin si pjesë e provës. Disave iu dha injeksioni i virusit, i quajtur RP2, më vete. Të tjerë gjithashtu morën një ilaç tjetër kundër kancerit, të quajtur nivolumab, gjithashtu.

Gjetjet, të paraqitura në një konferencë mjekësore në Paris, Francë, tregojnë:

-Tre nga nëntë pacientë që iu dha vetëm RP2, ku përfshihej Krzysztof, panë që tumoret e tyre të tkurreshin

-Shtatë nga 30 që kishin trajtim të kombinuar gjithashtu dukej se përfitonin

-Efektet anësore, të tilla si lodhja, ishin përgjithësisht të lehta

Studiuesi kryesor, Kevin Harrington tha për BBC se përgjigjet e trajtimit të parë ishin “vërtet mbresëlënëse” në një sërë kanceresh të avancuara, duke përfshirë kancerin e zorrës së trashë (ezofagit) dhe një lloj të rrallë të kancerit të syrit.

“Është e rrallë të shohësh norma kaq të mira përgjigjeje në provat klinike të fazës së hershme, pasi qëllimi i tyre kryesor është të testojnë sigurinë e trajtimit dhe ato përfshijnë pacientë me kancer shumë të avancuar për të cilët trajtimet aktuale kanë pushuar së funksionuari”, tha ai.

Ndërsa shtoi: “Mezi pres të shoh nëse ne vazhdojmë të shohim përfitime ndërsa trajtojmë një numër në rritje të pacientëve.”Nuk është hera e parë që shkencëtarët përdorin një virus për të luftuar kancerin. NHS miratoi një terapi të bazuar në virusin, e quajtur T-Vec, për kancerin e avancuar të lëkurës disa vite më parë.

Harrington e quan RP2 një version të ri të T-Vec.

“Ka pasur modifikime të tjera të virusit, në mënyrë që kur të futet në qelizat e kancerit të nënshkruajë në mënyrë efektive urdhërin e tyre të vdekjes.”

Doktoreshë Marianne Baker, nga Cancer Research UK, tha se gjetjet inkurajuese mund të ndryshojnë kursin e trajtimit të kancerit.

“Shkencëtarët zbuluan se viruset mund të ndihmojnë në trajtimin e kancerit 100 vjet më parë, por ka qenë sfiduese për t’i shfrytëzuar ato në mënyrë të sigurt dhe efektive. Kërkimet sugjerojnë se kombinimi i trajtimeve të shumta është një strategji e fuqishme dhe terapitë e viruseve si kjo mund të bëhen pjesë e mjeteve tona për të mposhtur kancerin”, deklaroi ajo.

ARTIKUJ TE NGJASHEM

  • Javor
  • Mujor
  • Vjetor