Femijet 21 Shtator 2022

Nëse fëmija juaj s'ka mbushur ende 4 vjeç, mos ia jepni në ASNJË MËNYRË këtë ushqim

Femijet

Kokoshkat janë ushqim i preferuar për shumë fëmijë dhe të rritur, dhe struktura e tyre krokante e shijet e ndryshme, janë perfekte për pothuajse çdo rast. Edhe pse ky vakt i lehtë mund të duket pa asnjë rrezik, rezulton se mund t’i vërë fëmijët nën 4 vjeç në rrezik të madh. Pediatrit shprehen fuqimisht kundër dhënies së kokoshkave fëmijëve të vegjël.

Efekti i rrezikshëm që kokoshkat mund të kenë tek një fëmijë i vogël:

Ndërsa shumë prindër janë të vetëdijshëm për rreziqet e mbytjes së baterive ose lodrave të vogla, rreziqet e zakonshme të lidhura me ushqimin janë ende të panjohura për shumë nëna dhe baballarë. Në vitin 2019, USA Today ndau një histori të një nëne të 3 fëmijëve, djali 2-vjeçar i së cilës duhej të shkonte në spital pasi kishte ngrënë kokoshka me familjen.

Djali po kollitej dhe kishte ethe. Pas një ekzaminimi, mjekët zbuluan se djali thithi kokoshkat në mushkëri, gjë që shkaktoi inflamacion. Mjekët hoqën nga mushkëritë e fëmijës copën e kokoshkave dhe kjo histori pati një fund të lumtur.

Pse 4 vjet janë kaq kritike?

Sipas ekspertëve, fëmijët janë në rrezik më të lartë për t’u mbytur deri në moshën 4 vjeçare. Vetëm në moshën 4 vjeçare fëmijët mund të përtypin plotësisht ushqimin që hanë në mënyrën e duhur. Kjo është për shkak se, në këtë moshë, dhëmballët e tyre po hyjnë dhe aftësitë e tyre përtypëse janë mjaft të mira për të prerë ushqimin në copa më të vogla për gëlltitje.

Përveç kësaj, fëmijët më të vegjël mund të shpërqendrohen lehtësisht nga gjërat që ndodhin rreth tyre, gjë që rrit gjithashtu rrezikun e mbytjes. Kjo është arsyeja pse foshnjat dhe fëmijët e vegjël duhet të ndihmohen gjithmonë kur hanë. Ecja, vrapimi, të qeshurit ose të folurit gjatë ngrënies, si dhe të ngrënit shumë shpejt, gjithashtu mund të çojnë në mbytje.

 

ARTIKUJ TE NGJASHEM

  • Javor
  • Mujor
  • Vjetor