Guide per shendetin 15 Shtator 2022

Nga thyerja e kockave tek sulmi në zemër, këto janë dhimbjet më të mëdha që mund të ndiejë trupi i njeriut

Guide per shendetin

Shpesh ne pretendojmë se dhimbjet që ndiejmë janë më të rëndat që njeriu mund të përjetojë në trupin e tij. Por jo gjithmonë është kështu. Shërbimi Shëndetësor Kombëtar i Britanisë së Madhe ka përpiluar listën e dhimbjeve që sipas këtij institucioni janë objektivisht më të fortat.

Edhe pse gratë pretendojnë se dhimbjet e lindjes janë të forta dhe të pakrahasueshme, ato nuk ishin në listën e ekspertëve britanikë.

1.Thyerja e kockave. Dhimbja e shkaktuar nga një frakturë ndikohet nga madhësia e kockave, lloji i thyerjes dhe ndërlikimet shoqëruese. Dhimbja më e madhe shkaktohet nga frakturat e femurit, këmbës dhe legenit.

2.Sulmi në zemër. Infarkti i miokardit ose sulmi në zemër është vdekja e një pjese të muskulit të zemrës për shkak të ndërprerjes së plotë të rrjedhjes së gjakut në pjesën e prekur të muskulit të zemrës.

Kushdo që merret me sport e di se këputja e një muskuli (psh e nje muskuli të këmbës) është shumë e dhimbshme dhe se pas kësaj këmba është jofunksionale për një kohë. Është e njëjta gjë me zemrën, dëmtimi që ndodh mund të jetë i madhësive të ndryshme.

3.Dhimbja pas një operacioni. Ndërhyrjet e moderuara të traumës mund të shkaktojnë dhimbje të konsiderueshme pas operacionit.

4. Hernia diskale. Shkaktohet nga presioni i diskut (jastëk) i cili ndodhet midis dy rruazave dhe që në këtë rast shtyhet kundër nervit që del nga shtylla kurrizore.Kjo çon në dhimbje të forta, ndjesi shpimi gjilpërash, dobësi të këmbës së prekur dhe në rastet më të rënda, në çrregullime të urinimit dhe jashtëqitjes.

5. Fibromialgjia. Fibromialgjia është një sëmundje kronike e karakterizuar nga dhimbje të vazhdueshme dhe një ndjenjë e vazhdueshme lodhjeje dhe zgjat, në shumicën e rasteve, gjatë gjithë jetës. Nuk dëmton muskujt, kyçet, organet, nuk është kërcënues për jetën dhe bëhet i tolerueshëm me kalimin e kohës. Katër për qind e popullsisë vuan prej tij. Fibromialgjia redukton aftësinë për të punuar dhe ndikon ndjeshëm në cilësinë e jetës dhe disponimin.

6.Ulcera e stomakut. Ulcera gastrike dhe ulcera duodenale mund të përshkruhen si dëmtime të kufizuara në mukozën e sistemit të tretjes që depërton përmes shtresës muskulore të mukozës, duke lënë një shenje edhe pas shërimit.Rolin kryesor në zhvillimin e sëmundjes e luan infektimi me bakterin helicobacter pylori, barnat, mënyra e jetesës, stresi i rëndë fiziologjik, por edhe faktorët gjenetikë.

7. Dhimbja e pankreasit. Është një proces inflamator akut i pankreasit. Ndodh papritur dhe karakterizohet nga dhimbje të forta. Dhimbja më së shpeshti përhapet si një rrip rreth pjesës së sipërme të barkut.

8. Përdhesi.Përdhesi është emri për një grup sëmundjesh të karakterizuara nga një përqendrim i shtuar i acidit urik në gjak, sulme të inflamacionit të papritur të (zakonisht një) kyçesh, depozitime të kristaleve të acidit urik pranë kyçeve, depozitime të kristaleve të acidit urik në veshka, si dhe gurët në veshka.

9. Endometrioza. Endometrioza është një sëmundje beninje te gratë, në të cilën copa të vogla të endometrit, indi i brendshëm i mitrës, mund të dalin jashtë mitrës, ku normalisht nuk bëjnë pjesë.Simptomat më të zakonshme janë periodat e dhimbshme dhe dhimbjet gjatë marrëdhënieve seksuale.

10. Nevralgjia. Nevralgjia trigeminale është një dhimbje kronike që shfaqet në zonën e prekur nga nervi trigeminal. Neuralgjia trigeminale është një formë e dhimbjes neuropatike që pacientët shpesh e përshkruajnë si një goditje elektrike.

11. Inflamacioni i zorrës qorre. Zorra qorre është pjesa e zorrës së trashë ku bashkohet zorra e hollë. Supozohet se inflamacioni është për shkak të pengimit të hapjes së zorrës qorre, e cila shkakton dhimbje të forta.

12. Gurë në veshka. Gurët në veshka formohen nga kristalet që vendosen jashtë urinës dhe grumbullohen në sipërfaqet e brendshme të veshkave. Kur një gur hyn në ureter, shfaqen dhimbje të forta që nuk largohen derisa guri të hiqet ose të jepet një dozë adekuate e analgjezikëve.

13. Nervi shiatik. Dhimbja e nervit shiatik shoqërohet gjithashtu nga një dhimbje e fortë dhe e mprehtë në pjesën e poshtme të shpinës që përhapet drejt këmbës përmes rajonit gluteal, ndonjëherë deri në gishtat e këmbëve.

14. Migrena. Migrena është një dhimbje koke që shfaqet periodikisht dhe zakonisht prek gjysmën e kokës. Ajo shoqërohet shpesh me marrje mendsh, të vjella dhe shqetësime të shikimit. Para sulmit, shpesh ka një parandjenjë para sulmit të vërtetë të migrenës.

15. Artriti. Artriti reumatoidti është një sëmundje e rëndë, kronike, inflamatore e indit lidhës që është më e dukshme në nyje. Në këtë çrregullim, sistemi imunitar sulmon indet e kërcit, kockat dhe, ndonjëherë, organet e brendshme.

16. Herpes zoster. Një infeksion viral që mund të zgjasë për një muaj. Sëmundja shkaktohet nga virusi varicella-zoster. Pasi lija e dhenve ka kaluar, virusi mbetet në trup dhe aktivizohet përgjatë njërit prej nervave, duke shkaktuar sëmundje dhe dhimbje. 

ARTIKUJ TE NGJASHEM

  • Javor
  • Mujor
  • Vjetor