Familja 5 Gusht 2022

"Plaga e nënës", si i jep formë jetës tonë marrëdhënia që kemi me njeriun që na sjell në jetë?

Familja

 Nënat tona kanë ndikimin më të madh në mekanizmin që ne kemi për të përballuar situatat, në besimet tona themelore dhe në vlerat tona personale. Traumat e tyre të pakaluara, bëhen edhe traumat tona. tanë të përballimit, 

"Plagët e nënës" na ndikojnë në mënyra të ndryshme, si psh:

Biseda kritike me vetveten
Turpi i trupit (mënyra se si nëna jonë ka folur për trupin e saj, na bën ne të ndihemi njësoj për trupin tonë)
Krahasimi kronik (duke na krahasuar me të tjerët shpesh do të bëjë që të na vijë turp nga vetja)
Pamundësia për të besuar ose ndjerë 
Mosbesimi ndaj partnerëve romantikë, ndiejmë frikë nga braktisja që na bën t'i largojmë njerëzit ose të shmangim plotësisht disa lidhje
Një besim se ne jemi të denjë ose të vlefshëm vetëm nëse po luajmë një rol të kujdestarit, arritjes dhe paqebërësit.
Zvarritja dhe vetësabotimi, si mjete për të qëndruar i vogël ose i pranueshëm për rolin që mendojmë se duhet të luajmë
Vajza dhe djemtë mund të përjetojnë plagën e nënës, por më së shpeshti vajzat bartin plagët e nënës së tyre. Në shoqëritë patriarkale, mund të jetë më e lehtë për nënat që t'ua kalojnë plagën e nënës vajzave të tyre. Gratë që kanë të brendësuara besime stereotipike që i zhvendosin gratë në qytetarë të klasit të dytë, kanë më shumë gjasa që në mënyrë të vetëdijshme ose të pandërgjegjshme t'ia transmetojnë këto besime vajzave të tyre.

Plaga e nënës nuk është një diagnozë specifike.
Ne e dimë se besimi që një nënë ka rrënjosur në fëmijëri ndikon pozitivisht jo vetëm në të tashmen, por edhe në marrëdhëniet e ardhshme. Nga ana tjetër, një fëmijë që fiton plagën e nënës ka më shumë gjasa të përjetësojë këtë lloj marrëdhënieje me fëmijën e tij. Këto ndjenja negative mund të çojnë në:

Vetëvlerësim të ulët
Mungesa e vetëdijes emocionale
Pamundësia për t'u qetësuar
Ndjenja se marrëdhëniet e ngrohta dhe edukative nuk janë në dorën tuaj

Do të ishte  e lehtë të fajësonim nënat tona për të gjitha gabimet dhe dështimet tona. Por nuk do të ishte e vërtetë. Dhe kjo sepse ne të gjithë kemi dhuratën e zgjedhjes. Ne mund të zgjedhim të ndërmarrim hapa për të shëruar plagën e nënës sonë dhe të sigurohemi që të mos ua kalojmë këtë lëndim fëmijëve tanë. Është një udhëtim sfidues, por është fillimi i fuqizimit.

Si të filloni shërimin nga "plagët e nënës"

Jini të vetëdijshëm se sa shpesh kërkoni miratimin e nënës suaj
Lejojini vetes ta shihni nënën tuaj si një qenie njerëzore dhe jo si një super nënë. Një njeri që ka  plagët e veta dhe dhimbje të pazgjidhura.
Praktikoni kufijtë e shëndetshëm
Praktikoni dhe jepni përparësi kujdesit për veten: Shumë nga nënat tona nuk dinin të plotësonin nevojat e tyre, që do të thotë se ne duhet të fillojmë të mësojmë se si të plotësojmë nevojat tona.
Filloni të flisni me veten si një nënë e mençur dhe e dashur që do të dëshironit të kishit
Shkruani një listë të cilësive dhe karakteristikave që ju bëjnë unik ose që i doni për veten tuaj
Vendoseni atë në pasqyrë në dhomën ose banjën tuaj dhe lexojini vetes çdo mëngjes
Shkruajini një letër fëmijës suaj të brendshëm, duke pranuar se si do të donit të ishit dashur, dëgjuar dhe parë prej saj
Lidhuni me njerëz që ju bëjnë të ndiheni si vetvetja juaj autentike dhe e vërtetë
Dije se mund ta duash nënën tënde dhe gjithashtu të kesh ndjenja konfliktuale, mendime personave për trishtimin që mund të keni kaluar për shkakun e saj. Kjo nuk është gjë e keqe.

 

ARTIKUJ TE NGJASHEM

  • Javor
  • Mujor
  • Vjetor