Guide per shendetin 1 Gusht 2022

Artriti reumatoid po shfaqet gjerësisht tek të rinjtë, shenjat e hershme për të cilat duhet të kujdeseni

Guide per shendetin

Artriti, nuk është vetëm një sëmundje e lidhur me moshën siç besojnë shumica e njerëzve. Përkundrazi, mund të ndodhë tek njerëzit që janë të rinj dhe në dukje të shëndetshëm. Ndërsa është e vërtetë që të rriturit e moshuar kanë më shumë gjasa të diagnostikohen me këtë gjendje, të rriturit e rinj gjithashtu mund ta zhvillojnë atë.Një studim zbuloi se rreth 8 në 100,000 të rinj të moshës 18 dhe 34 vjeç janë diagnostikuar me artrit reumatoid (RA).

Edhe pse shqetësuese, kjo nuk do të thotë domosdoshmërisht se të rinjtë duhet të jetojnë vazhdimisht me dhimbjen e tyre. Ka shumë trajtime për të lehtësuar shqetësimin dhe për të lehtësuar dhimbjen që vjen së bashku me sëmundjen.

Çfarë është artriti reumatoid (RA)?

Artriti reumatoid (RA) është një sëmundje autoimune që shfaqet kur sistemi imunitar i dikujt gabimisht sulmon indet e shëndetshme, duke prekur nyje të shumta dhe shëndetin e përgjithshëm. Kjo është arsyeja pse ai njihet edhe si një çrregullim inflamator kronik, i cili mund të dëmtojë një sërë organesh duke përfshirë lëkurën, sytë, mushkëritë, zemrën dhe enët e gjakut.

Njihni shkaktarët tuaj; çfarë e shkakton RA?

Sistemi ynë imunitar zakonisht është i programuar për të na mbrojtur nga patogjenët e huaj, si bakteret dhe viruset.Me një gjendje autoimune dhe inflamatore si artriti reumatoid, sistemi imunitar nuk arrin të identifikojë qelizat e shëndetshme trupore për atë që janë dhe i ngatërron ato me trupa të huaj, duke lëshuar kështu kimikate inflamatore që sulmojnë ato qeliza dhe inde të shëndetshme.

Në artritin reumatoid, sistemi juaj imunitar sulmon sinoviumin, indin që mbështillet rreth një nyjeje që prodhon një lëng që ndihmon nyjet të funksionojnë pa probleme. Kjo çon në inflamacion, duke shkaktuar ndjeshmëri, dhimbje dhe ënjtje, duke e bërë të vështirë lëvizjen.

Ndërsa studiuesit ende nuk kanë konfirmuar pse RA shfaqet fare tek njerëzit, ata besojnë se ajo është e lidhur me gjene të caktuara. Pra nuk janë gjenet tuaja që e shkaktojnë artritin por ato mund t'ju bëjnë më të prirur të reagoni ndaj faktorëve mjedisorë - të tillë si infeksioni me disa viruse dhe baktere - që mund të shkaktojnë sëmundjen.Edhe pse nuk ka kurë të mundshme, ekzistojnë trajtime të ndryshme. Por për të vazhduar trajtimin, së pari duhet të identifikohen simptomat.

Inflamacion i kyçeve, dhimbje dhe ngurtësi

Artriti reumatoid thuhet se sulmon rreshtimin e nyjeve, gjë që shkakton dhimbje dhe ënjtje që gradualisht çon në erozion të kockave dhe deformim të kyçeve. Në fazat e hershme të RA, njerëzit mund të mos përjetojnë ndonjë skuqje ose ënjtje, por mund të vuajnë nga dhimbja dhe ndjeshmëria.

Disa nga simptomat që duhen përmendur janë si më poshtë:

- Dhimbje, ndjeshmëri, ënjtje ose ngurtësi të kyçeve që zgjat për gjashtë javë ose më shumë.

- Ngurtësi në mëngjes që zgjat 30 minuta ose më shumë.

- Më shumë se një kyç është i prekur.

- Nyjet e vogla (kyçet e duarve, disa nyje në duar dhe këmbë) zakonisht preken fillimisht.

- Ndikohen të njëjtat kyçe në të dy anët e trupit.

Lodhje, ethe dhe humbje oreksi

Përveç shenjave klasike të RA, të tilla si dhimbja dhe ënjtja e kyçeve, individi i prekur mund të përjetojë lodhje për shkak të reagimit të trupit ndaj inflamacionit. Ekspertët besojnë se lodhja e lidhur me RA është e ndryshme nga lodhja e përgjithshme. Njerëzit e raportojnë atë si një ndjenjë dërrmuese dhe të paparashikueshme.

Për më tepër, temperatura e ulët është gjithashtu një nga simptomat e rralla të RA. Kjo ndodh kur trupi shkakton inflamacion të rëndë të kyçeve.

Si pasojë e dhimbjes, lodhjes dhe temperaturës, njeriu mund të humbasë edhe oreksin, duke çuar në humbje peshe. Në të tilla raste duhet të flisni me mjekun tuaj dhe të kontrolloheni dhe trajtoheni menjëherë.

Kushtojini vëmendje nyjeve më të prekura

Artriti reumatoid mund të prekë çdo nyje me rreshtim sinovial. Megjithatë, më së shumti prek nyjet që përdoren më së shumti në mjedisin e përditshëm. Disa nga kyçet më të prekura përfshijnë: gishtat, të cilët mund të ndikojnë në forcën e kapjes, kyçet e duarve, të cilat prekin gjithashtu parakrahun, gjunjët, kyçet dhe këmbët, që përfshin nyjet e gishtërinjve dhe gungat e këmbëve.

Artriti reumatoid tek të rriturit e rinj

Siç u diskutua, artriti reumatoid gjithashtu prek të rriturit më të rinj dhe më rëndë. Ata janë më të prirur të kenë inflamacion në nyjet e vogla të duarve dhe këmbëve, erozioneve kockore dhe nyjeve reumatoidale.

Ky njihet gjithashtu si artriti idiopatik i mitur, i cili është një lloj RA (artriti reumatoid i mitur).

"Idiopatik" është një term mjekësor që mjekët përdorin për të përshkruar një sëmundje që nuk ka ndonjë shkak të njohur. Artriti idiopatik i të miturve është lloji më i zakonshëm i artritit tek fëmijët dhe adoleshentët, i cili ka një shkak të njohur, prandaj ka këtë emër.

Ata që vuajnë nga kjo gjendje përjetojnë dhimbje dhe ngurtësi që herë shfaqet e herë largohet.

ARTIKUJ TE NGJASHEM

  • Javor
  • Mujor
  • Vjetor