Femijet 18 Korrik 2022

Pse është më e vështirë të diagnostikosh vajzat se sa djemtë me çrregullimin ADHD?

Femijet

Çrregullimi i deficitit të vëmendjes/hiperaktivitetit (ADHD) është një nga çrregullimet neurozhvillimore më të zakonshme të fëmijërisë, i cili përfshin vështirësi në vëmendje, hiperaktivitet dhe impulsivitet.
ADHD vjen në tre lloje - fëmijëvi pavëmendshëm, fëmijë hiperaktiv/impulsiv ose një kombinim i të dyjave. Njerëzit e pavëmendshëm mund të harrojnë gjërat, të luftojnë me aftësitë e tyre organizative dhe mund të shpërqendrohen lehtësisht. Njerëzit me hiperaktivitet dhe impulsivitet shfaqin simptoma të tilla si lufta për të qëndruar ulur, nervozizmi i vazhdueshëm dhe ndërprerja e bisedave.

ADHD shpesh fillon në fëmijërinë e njerëzve. Për ata, simptomat e të cilëve mungojnë në fëmijëri, të jetuarit me ADHD të padiagnostikuar mund të shkaktojë probleme në moshën e rritur. Mund të kontribuojë në vështirësi në punë, vetëbesim të ulët dhe probleme në marrëdhënie.

Studiuesit kanë zbuluar se shumë më tepër djem diagnostikohen me ADHD sesa vajzat. Por vajzat me këtë çrregullim janë shumë më shumë në numër se sa identifikohen dhe lufta e tyre me ADHD të padiagnostikuar mund t'ua prishë gjithë jetën.

Dallimi në ashpërsinë e simptomave

Studimet kanë zbuluar se një nga arsyet pse diagnoza e ADHD tek vajzat mund të anashkalohet është sepse djemtë dhe vajzat mund t'i shfaqin simptomat ndryshe. Në një studim me 2,332 binjakë vëllezër e motra, studiuesit zbuluan se djemtë prireshin të kishin simptoma më ekstreme dhe një shpërndarje më të gjerë të simptomave, në krahasim me vajzat. Studimet që shikojnë se kush i plotëson kriteret e ADHD në popullatë, raporti i djemve ndaj vajzave me ADHD mund të jetë diku midis 2:1 dhe 10:1.

Përgjigja e prindërve ndaj simptomave

Në një studim tjetër mbi atë që i dallonte djemtë dhe vajzat që plotësonin kriteret diagnostikuese për ADHD, studiuesit zbuluan gjithashtu se prindërit dukej se i minimizonin simptomat e të qenit impulsivë ose hiperaktivë te vajzat. Nga ana tjetër, u zbulua se ato shfaqnin simptoma të ngjashme me të djemve.

Vajzat mund të fshehin simptomat e tyre

Studiuesit kanë vënë re gjithashtu se vajzat mund të jenë më të mira në kompensimin e simptomave të ADHD-së, krahasuar me djemtë. “Vajzat kanë shumë më pak gjasa të kërcejnë nëpër klasë, të grinden me mësuesit apo shokët e tyre. Një vajzë që do e bënte këtë do të kritikohej aq shumë nga bashkëmoshatarët dhe njerëzit e tjerë, saqë është shumë më e vështirë për vajzat të sillen në atë mënyrë,” thotë Helen Read, një konsulente psikiatre dhe drejtuese e ADHD në Londër.
Ajo shpjegon se vajzat kanë më shumë gjasa të shfaqin simptoma të hiperaktivitetit duke qenë tepër llafazane ose rebele, të cilat mund të mos njihen nga prindërit ose mësuesit si shenja të një gjendjeje mjekësore.

Vajzat me ADHD janë në rrezik më të lartë

Sipas ekspertëve, vajzat me ADHD kanë më shumë gjasa të zhvillojnë ankth dhe depresion më vonë si të rritur.
Vajzat që kanë simptoma të pavëmendjes dhe hiperaktiviteti (ADHD e kombinuar) janë në një rrezik më të lartë për të bërë veprime vetë-shkatërruese në moshë madhore. Në një studim të nisur në vitet '90, studiuesit ndoqën 228 vajza, 140 prej të cilave kishin ADHD, për më shumë se dy dekada. Kur pjesëmarrësit ishin në një moshë mesatare 19 dhe 25 vjeç, studiuesit zbuluan se vajzat që kishin kombinuar ADHD në fëmijëri ishin në një rrezik më të lartë të vetëdëmtimit dhe përpjekjes për vetëvrasje.

Trajtimi i ADHD për të rriturit

Të rriturit me ADHD mund të kenë sjellje të paparashikueshme dhe të marrin vendime impulsive ose irracionale. Ata shpesh harrojnë takimet dhe humbasin afatet në punë.
Trajtimet për të rriturit me ADHD zakonisht përfshijnë mjekimin, edukimin, trajnimin e aftësive dhe këshillimin psikologjik. Pas një kombinimi të të gjitha këtyre trajtimeve është treguar për të marrë rezultatet më efektive. Ndërsa këto trajtime mund të mos e kurojnë sëmundjen, ato mund të ndihmojnë në menaxhimin e simptomave.

Përveç trajtimit, ta mësosh i rritur që problemet me të cilat je përballur gjatë gjithë jetës nuk janë për fajin tënd dhe shkaktohen nga ADHD, mund të jetë gjithashtu një peshë e madhe që të hiqet. Terapia që fokusohet në mënyrat për të monitoruar më mirë sjelljen tuaj mund të jetë shumë e dobishme në përmirësimin e marrëdhënieve tuaja gjithashtu.

ARTIKUJ TE NGJASHEM

  • Javor
  • Mujor
  • Vjetor