Femijet 12 Korrik 2022

Fëmija nuk trashëgon gjithçka nga prindërit, ky familjar është kryesor për gjenetikën

Femijet

Alejandro Jodorowsky, një eseist kilian, shkroi një libër të quajtur “Metagjenalogjia: Vetë-Zbulimi Nëpërmjet Psihomagjisë dhe Pemës Familjare”, ku ai shpjegon ndikimin gjenetik të gjysheve nga ana e e nënës dhe nga ana e babait. Sepse gjenet mund të kalojnë një brez dhe të kalojnë drejtpërdrejt nga gjyshërit te nipërit e mbesat. Sipas Alejandro, gjenet që marrin fëmijët në barkun e nënave të tyre vijnë drejtpërdrejt nga gjyshet e tyre. Edhe nga të gjithë gjyshërit dhe të afërmit, gjyshja nga nëna është më përgjegjësja për trashëgiminë e gjeneve.

Kjo është arsyeja pse ekziston gjithmonë mundësia që disa fëmijë të duken më shumë si tezet, dajat dhe gjyshja, sesa prindërve të tyre. Fëmijët mund të duken njësoj si gjyshja, por edhe nëse nuk janë, ata do të kenë gjithmonë ngjashmëri me gjyshen si gropëzat në faqe, buzëqeshjen, ngjyrën e syve, lëvizjet, mënyrën se si ecin. Gjithashtu, ndonjëherë ata trashëgojnë strukturën e kockave, muskujt apo edhe sëmundje gjenetike nga gjyshërit e tyre.

Mesatarisht, ne ndajmë 25% të ADN-së tonë me gjyshërit tanë. Shkencëtarët nga Universiteti i Kembrixhit kanë publikuar kërkime mbi lidhjen mes gjysheve dhe nipërve nga nëna. Sipas këtij hulumtimi, kjo lidhje ndodh për shkak të kromozomit X: gjyshja nga nëna kalon 25% të kromozomeve të tyre X tek të gjithë nipërit e mbesat e tyre, duke i lejuar ata të trashëgojnë gjenet e saj.

Gjyshet nga babai i kalojnë kromozomet e tyre X vetëm te nipërit e tyre femra, por jo tek nipërit e mbesat e tyre meshkuj. Ndërsa gjyshet nga babai janë 50% të lidhura me X me nipërit e mbesat femra, ato janë 0% të lidhura me X me nipërit e tyre meshkuj.

Mos u shqetësoni, kjo nuk do të thotë se nipërit nuk janë afër gjyshërve të tyre nga babai. Gjëja më e rëndësishme që duhet mbajtur mend është të ruani kontaktet e shpeshta dhe praninë e përgjithshme të gjyshërve në jetën e fëmijës. Do të përmirësojë lidhjet thelbësore që nevojiten për të ndërtuar një familje të fortë miqsh, pavarësisht gjeneve apo gjinisë.

Sipas Jodorowsky, fëmijët trashëgojnë gjithashtu përvojat emocionale të gjysheve të tyre nga nëna. Emocionet që ka ndjerë një gjyshe kur ishte shtatzënë me vajzën e saj mund t’u kalojë nipërve të saj të ardhshëm, pasi ky informacion mund të regjistrohet në ADN dhe të mbetet aty edhe nëse kalon një brez.

ARTIKUJ TE NGJASHEM

  • Javor
  • Mujor
  • Vjetor