Pastrimi 29 Maj 2022

Ndoshta nuk e dinit por këto produkte në shtëpi duhet t'i ndërroni vazhdimisht

Pastrimi

Ndërsa përpiqemi që shtëpinë t ambajmë si vendin më të pastër, ka disa sende të cilat mund t'i përdorim më gjatë se ç'duhet, pa e ditur. Por ato mund të jenë burim pasojash të pakëndshme nëse nuk i zëvendësoni në kohë. Ja cilat janë:

Filtrat e ujit

Shumë njerëz besojnë se filtrat e ujit pastrohen sa herë përdorim çezmën. Në fakt, ato mund të bëhen një terren mbarështues për bakteret nëse nuk zëvendësohen rregullisht. Rekomandohet ndërrimi i tyre mesatarisht çdo 6 muaj.

Hekuri

Fatkeqësisht, jo të gjithë hekurat janë të dizajnuar të zgjasin shumë. Zakonisht kanë një garanci 1 vjeçare. Nëse pas kësaj kohe vëreni se hekuri nuk funksionon siç duhet, për shembull, duhet më shumë kohë për të hekurosur rrobat ose hekuri madje i shkatërron rrobat, është koha për të blerë një të ri. Është shumë më e lehtë të zëvendësosh një hekur sesa të blesh rroba të reja.

Leckat e pastrimit

Rekomandohet të ndërroni një leckë çdo 2 muaj. Nëse e bëni më rrallë, do t’i bëni dyshemetë tuaja jo më të pastra, por më të ndotura, sepse do të lërë mikrobe dhe baktere mbi to. E njëjta gjë vlen edhe për leckat e pastrimit për sipërfaqe të tjera. Ju duhet t’i ndërroni ato çdo 2 muaj. Dhe mos i lini të lagura nën lavaman ose në dollap. Duhet t’i lani menjëherë pas pastrimit.

Tapeti i derës

Duke zëvendësuar rregullisht një tapet dere, ju do ta mbani shtëpinë tuaj të pastër. Duhet ta hidhni pas 2 vitesh përdorimi ose më herët nëse është konsumuar. 

Kllëfat e jastëkëve

Jastëkët janë plot me pluhur ndaj duhet t’i përdorni për një javë maksimumi dhe rekomandohet ndërrimi i tyre çdo 1-2 vjet.

Përveç larjes së çarçafëve një herë në javë, nën këllëfët e jastëkëve mund të përdorni edhe mbulesa alergjike, të cilat nuk lejojnë kalimin e pluhurit. Gjithashtu është mirë të mos shkoni në shtrat me flokë të lagur, gjë që mund ta bëjë këllëfin e jastëkëve një terren për rritjen e baktereve.

Kupa thithëse

Ky mjet mund të shërbejë për disa vite. Është e lehtë ta kuptoni kur është koha për ta zëvendësuar atë: duhet të krijojë një vakum. Nëse nuk e bën më këtë, duhet të blini një të re.

Ndenjësja e makinës për fëmijë

Pak njerëz e dinë se një karrige për fëmijë skadon. Materialet priren të degradohen me kalimin e kohës dhe për këtë arsye një i vjetër mund të mos jetë i sigurt për t’u përdorur. Si rregull, një karrige për fëmijë zgjat 5-6 vjet dhe çdo model ka një datë skadence.

Mikrovala

Furra me mikrovalë kërkon rreth 10 vjet, por koha nuk është arsyeja e vetme që ajo duhet të zëvendësohet. Për t’u siguruar që pajisja po funksionon siç duhet, duhet të jeni në gjendje të dëgjoni çdo zhurmë të çuditshme që ajo bën gjatë funksionimit. Një arsye tjetër për ta zëvendësuar është se ngadalëson kohën e ngrohjes së ushqimit.

Perde dushi

Perdet e banjës rekomandohen të lahen çdo muaj ose të paktën çdo 2 deri në 3 muaj dhe të zëvendësohen një herë në vit. Megjithatë, nëse nuk mund ta pastroni siç duhet perden dhe mbi të ka shenja myku, është mirë ta zëvendësoni menjëherë

ARTIKUJ TE NGJASHEM

  • Javor
  • Mujor
  • Vjetor