Shtatzania 2 Dhjetor 2021

Keqkuptimet e ushqyerjes me gji; Ato që keni menduar deri tani nuk janë të gjitha të vërteta

Shtatzania

Ka disa ide që mund ta bëjnë një nënë të braktisë para kohe ushqyerjen me gji ose të përfshihet në praktika të këqija që e bëjnë këtë edhe më të vështirë për të. Megjithatë, ushqyerja me gji është thelbësore: sjell shumë përfitime për shëndetin e foshnjës dhe forcon lidhjen që ka me nënën.

Në fakt qumështi i gjirit rekomandohet si ushqim ekskluziv për 6 muajt e parë dhe i kombinuar me ushqime plotësuese deri në 2 vjeç. Kjo është arsyeja pse është jetike të eliminohen disa keqkuptime mbi këtë temë.

“Fëmijët duhet të ushqehen me gji çdo 3 orë”.

E gabuar: ushqyerja me gji duhet të bëhet sipas kërkesës.

Gjatë javëve të para rekomandohet që ta ushqeni fëmijën me gji * sa herë që kërkohet, si ditën ashtu edhe natën dhe kjo mund të ndryshojë nga çdo orë jo vetëm në çdo 3 orë. Kjo për shkak se foshnjat janë vazhdimisht të uritur pasi stomaku i tyre është i vogël dhe qumështi i gjirit tretet lehtësisht.

Ushqyerja me gji është e lehtë sepse është e natyrshme”.

E gabuar: ushqyerja me gji mund të jetë e vështirë.

Edhe pse është e vërtetë që ushqyerja me gji është një proces i natyrshëm, është gjithashtu një aftësi që duhet zhvilluar. Mund të jetë e vështirë për ta bërë këtë, pasi mund të ketë disa shqetësime, të tilla si dhimbje gjoksi, zhgënjim ose thithje e dobët nga ana e fëmijës që duhet të mësojë të ushqehet.

-“Duhet të prisni mes ushqimeve që gjiri të mbushet me qumësht”.

E gabuar: Sa më shumë të ushqeni me gji, aq më shumë qumësht prodhohet.

Mënyra më e mirë për të prodhuar qumësht gjiri është ushqyerja me gji rregullisht. Gjinjtë prodhojnë qumësht në përgjigje të thithjes së foshnjës dhe sa më shumë që ajo thith, aq më shumë qumësht do të prodhojë nëna.

“Ushqyerja me gji duhet të bëhet vetëm për maksimum 6 muaj”.

E gabuar: ushqyerja me gji mund të bëhet për aq kohë sa nëna dhe fëmija * dëshirojnë.

Siç u përmend më lart, rekomandohet të ushqehet ekskluzivisht me gji deri në 6 muaj dhe, pas shtimit të ushqimit plotësues, deri në 2 vjet ose më shumë. Sipas ekspertëve, nga qumështi i gjirit vazhdon të përfitojë si nëna ashtu edhe foshnja* edhe pas moshës 2 vjeçare dhe u takon atyre të vendosin se kur do ta mbyllin këtë proces.

ARTIKUJ TE NGJASHEM

  • Javor
  • Mujor
  • Vjetor