Guide per shendetin 3 Nëntor 2021

Të jesh vegan është diçka e shëndetshme apo jo? Ja çfarë thonë ekspertët

Guide per shendetin

Edhe pse çdo vit veganët shtohen gjithnjë e më shumë, kjo dietë është gjithmonë një burim dyshimesh dhe pyetjesh. Me rastin e ditës botërore të veganëve pyetëm dr.Silvia Goggi, mjeke dhe nutricioniste se cilat janë përfitimet e një diete pa ushqim me origjinë shtazore.

1 Nëntori është Dita Botërore e Veganëve, dita kushtuar të ushqyerit vegan, dietë e cila përjashton çdo ushqime me origjinë shtazore, duke përfshirë derivatet (si djathi dhe vezët). Çdo vit gjithnjë e më shumë njerëz zgjedhin këtë lloj diete, si për arsye etike ashtu edhe për arsye që kanë të bëjnë me ndikimin mjedisor.

Sipas një sondazhi të Eurispes, vegjetarianët dhe veganët në Itali korrespondojnë me 8.2% të popullsisë: 5.8% e të intervistuarve janë vegjetarianë dhe 2.4% vegan (në vitin 2020 përqindja e veganëve ishte në  2.2%).

Përfitimet e ngrënies së frutave dhe perimeve

Përtej arsyeve etike ose që lidhen me ndikimin e ulët mjedisor, të kesh një dietë me bazë bimore sigurisht që ka përfitime shëndetësore. “Këto grupe ushqimore janë më të shëndetshmet dhe janë baza e çdo diete të shëndetshme”. Perimet, bishtajoret dhe frutat janë, për shembull, pa kolesterol. "Këto janë ushqime që janë të ulëta në yndyrë, kanë një përmbajtje të lartë fibrash. Me një dietë vegane, marrja e këtyre substancave të dobishme maksimizohet." Por përveç kësaj, dieta me perime ka edhe dy karakteristika të tjera të rëndësishme: "Ajo mbron shëndetin kardiovaskular dhe gjithashtu mbron nga diabeti. Dhe më pas ata që ndjekin këtë lloj diete, sipas studimeve të fundit, kanë 15% më pak rrezik për t'u prekur nga kanceri. " .

Vështrimet skeptike dhe pyetjet tendencioze janë rend i ditës për ata që pretendojnë se janë vegan. "Një nga më të shpeshtat është sigurisht:" A është dieta vegane e ekuilibruar?" - thotë për Fanpage.it, Dr. Silvia Goggi, nutricioniste, eksperte dhe autore e disa vëllimeve mbi këtë temë.

“Patjetër që po. Ka disa studime dhe udhëzime shumë të rëndësishme, duke përfshirë atë të Akademisë së Ushqyerjes dhe Dietologjisë, të cilat përcaktojnë se një dietë vegane është e mundur në të gjitha fazat e jetës (nga foshnjet deri në moshën madhore) ". Një dietë vegane e planifikuar mirë duhet të përmbushë :“Të gjitha grupet ushqimore duhet të jenë të pranishme (në përmasat e duhura) në ditën e ushqimit, pra bishtajoret, perimet, drithërat, frutat, arrat dhe farat vajore. Dhe duhet të ketë gjithmonë një shtesë të vitaminës B12. Nëse ka këto karakteristika, dieta vegane është e realizueshme për të gjithë, që nga fëmijët (padyshim me disa masa paraprake sidomos gjatë shkëputjes nga gjiri) deri tek gratë shtatzëna”.

ARTIKUJ TE NGJASHEM

  • Javor
  • Mujor
  • Vjetor