Shtatzania 22 Korrik 2021

Përse gratë shtatzëna vuajnë nga tensioni i ulët gjatë verës, a ka pasoja tek fetusi?

Shtatzania

Presioni i ulët i gjakut është një situatë mjaft e zakonshme tek gratë e reja dhe aq më tepër në shtatzëni. Me nxehtësinë e verës, vlerat e presionit të gjakut kanë tendencë të bien më tej, duke i bërë gratë shtatzëna të ndihen të pafuqishme dhe sëmurë. Presioni i ulët i gjakut në shtatzëni shfaqet veçanërisht në 24 javët e para për shkak të ndryshimeve normale që ndodhin në trupin e gruas ndërsa përgatitet për të mirëpritur dhe rritur fetusin.

Vlerat kufi në nëntë muaj

Rënia e presionit është e lidhur me rritjen e progesteronit, një hormon që ka funksion të sigurojë rrjedhën e mirë të shtatzanisë. Për më tepër, në nëntë muaj ka një kalim të shpejtë të gjakut midis arterieve dhe venave të mitrës, për shkak të rritjes së rrjedhës së gjakut në placentë. Kjo shkakton një ulje të fortë të presionit të gjakut. Vlerat normale të presionit të gjakut janë midis 120-80 mmHg, por në shtatzani ato mund të bien më tej. Rreth 100-70 mmHg vlerat janë ende të pranueshme, ndërsa flasim për presion të ulët të gjakut kur vlerat bien më tej, rreth 90-60 mmHg.

Më shumë rreziqe nga nxehtësia

Gjatë muajve të verës, presioni i ulët i gjakut në shtatzëni mund të bjerë më tej. Në fakt, kur klima e jashtme është e nxehtë dhe e mjegullt, ndërmjetësuesit kimikë aktivizohen për të shpërndarë nxehtësinë e tepërt brenda trupit, duke shkaktuar vazodilim, domethënë një rritje në diametrin e enëve të gjakut. Ata që vuajnë tashmë nga presioni i ulët i gjakut i nënshtrohen një dobësie edhe më të fortë, sepse gjaku, i cili tashmë ushtron një forcë të ulët brenda arterieve, rrjedh edhe më ngadalë në enët e zgjeruara. Simptomat e presionit të ulët të gjakut gjatë shtatzanisë janë mjaft të paqarta dhe mund të ngatërrohen me sëmundjet tipike të nëntë muajve ose, gjatë verës, me sëmundje të buta që lidhen me nxehtësinë. Mund të shfaqen dobësi, marramendje, shikim i paqartë, konfuzion i butë mendor.

Pasojat te fetusi

Presioni i ulët i gjakut në shtatzani vetëm në raste shumë të rralla ka pasoja të rënda, siç është vdekja e fetusit ose lindja e një foshnje me peshë të ulët: zakonisht, në të vërtetë, këto situata lidhen edhe me shkaqe të tjera të padiagnostikuara. Për më tepër, hipotensioni ka një vlerë mbrojtëse në ecurinë e shtatzanisë. Është presioni i lartë i gjakut që, sipas ekspertëve, mund të shkaktojë probleme më të mëdha./Burimi "PËR NËNAT"

ARTIKUJ TE NGJASHEM

  • Javor
  • Mujor
  • Vjetor