Shtatzania 8 Qershor 2021

Këto janë arsyet përse fëmijët binjakë lindin më herët se koha e përcaktuar

Shtatzania

Kohëzgjatja e shtatzanisë është afërsisht 40 javë në shtatzanitë me vetëm një foshnje, por falë ultratingulliy të kryer rreth javës së 36-të është e mundur të dihet më saktësisht data e pritshme e lindjes së foshnjës. Në rastin e shtatzanive me binjakë, kjo datë shpesh parashikohet, sepse binjakët zakonisht lindin herët.

Çështje hapësire

Shtatzanitë me binjakë zgjasin më pak se shtatzanitë me vetëm një fëmijë për shkak të hapësirës së zënë nga fetusi në bark. Qesja amniotike, gjatë nëntë muajve, zgjerohet për të mbështetur rritjen e foshnjës, i cili, i mbështjellë me membrana dhe lëng amniotik, duhet të ketë hapësirën e nevojshme për të lëvizur, për t’u kthyer, shtrirë krahët dhe këmbët.

Nëse ka dy ose edhe tre ose më shumë fetuse në bark, hapësira brenda qeses amniotike zvogëlohet në përputhje me rrethanat. Indet e mitrës nuk mund të zgjerohen përtej një madhësie të caktuar, kështu që sapo të arrihet kapaciteti maksimal, ekziston rreziku që membranat të këputen.

Një rrjet kompleks i mesazheve biokimike aktivizohet për t’i dhënë trupit sinjalin se mitra dhe qesja amniotike nuk janë në gjendje të përballojnë më gjatë. Më pas fillojnë kontraktimet, duke u përgatitur për lindjen. Binjakët lindin herët sepse, pikërisht për arsye të hapësirës, ​​ky mekanizëm fillon shumë përpara asaj që ndodh në shtatzaninë me vetëm një fëmijë.

Ndonjëherë operacioni cezarian është i detyrueshëm

Nëse nëna ka dy foshnje në bark dhe shtatzania nuk ka treguar ndonjë problem gjatë kontrolleve mujore, lindja mund të ndodhë edhe në javën 38-39, por zakonisht binjakët lindin herët, rreth javës së 36-37. Lindja e fëmijës mund të ndodhë në mënyrë vaginale, natyrale ose e induktuar, për sa kohë që të dy fetuset janë në pozicion cefalik, domethënë me kokën të drejtuar drejt kanalit të lindjes, ose që të paktën binjaku i parë të jetë në pozicionin e duhur. Nëse, nga ana tjetër, dy fëmijët nuk janë pozicionuar si duhet, është e nevojshme të drejtoheni në një operacion cezarian.

Lindja me operacion është e detyrueshme kur binjakët janë dy, në rast se ata ndajnë të njëjtën placentë dhe të njëjtën qese amniotike. Nëse, nga ana tjetër, ka dy placenta dhe dy qese amniotike, lindja vaginale është e mundur. Lindja cezariane duhet të kryhet edhe në rastin e shtatzanive me tre ose më shumë fëmijë.

Binjakët në lindje peshojnë rreth 27% më pak se foshnjat e lindura nga shtatzënitë e vetme. Pesha mesatare e një foshnje në fund të një shtatzënie të vetme është rreth 3 kilogramë, ndërsa binjakët vijnë mesatarisht me pak më pak se 2 kilogramë secili./Burimi "PËR NËNAT"

ARTIKUJ TE NGJASHEM

  • Javor
  • Mujor
  • Vjetor