Aktualitet 5 Mars 2021

Fenomeni i tërmeteve “binjakë” që po tremb sizmologët grekë, ja pse lëkundjet u ndjenë dhe në Shqipëri

Aktualitet

Shkencëtarët janë të shqetësuar për tërmetin e fortë që ndodhi në Thesali, si dhe sekuencën e fortë sizmike, pasi, siç raportojnë ata, në thelb është një “surprizë”, sepse aktivizimi i tërmetit në atë zonë ishte i papritur. Në të njëjtën kohë, banorët e fshatrave fjetën për natën e dytë radhazi jashtë shtëpive të tyre, ndërsa të paktën 205 shtëpi kanë pasur dëme të mëdha. Zona është e rrethuar me forca të shumta të mbrojtjes civile.

Konkretisht, presidenti i Organizatës për Planifikimin dhe Mbrojtjen nga Tërmeti, Profesor Efthymios Lekkas, foli për një “tërmet të papritur”, duke pasur parasysh madhësinë e tërmetit që goditi vendin të mërkurën. Lekkas theksoi se një pllakë tjetër tektonike u aktivizua në veri të epiqendrës së tërmetit të së mërkurës. Sidoqoftë, ai u shfaq skeptik në lidhje me natyrën e tërmetit: “Mund të karakterizohet si një tërmet, por ne duhet të shohim evolucionin e fenomenit,” tha ai. Në deklaratat e tij të fundit, Lekkas u shfaq i bindur se ky është një tërmet i ri dhe shtoi se “tani gjithçka po nis nga fillimi”.

Drejtori i kërkimit të Institutit Gjeodinamik, Gerasimos Chouliaras, deklaroi se kjo është një sekuencë e veçantë sizmike, ku të mërkurën ndodhi një tërmet i ri me madhësi pothuajse të njëjtë me tërmetin kryesor: “Fenomeni është përsëritur në 20140n në tërmetet e Kefalonis. Ne e kemi hasur këtë fenomen në rajone të tjera sizmike të botës. Tërmetet ‘binjake’ janë diçka e veçantë, por jo e panjohur, është një fenomen që është vënë re edhe nga sizmologë ekspertë”.

Thellësia e vogël e tërmeteve bënë që lëkundjet të ndjehen të forta në një zonë të gjerë, përfshi edhe vendet fqinje. Në deklaratat e tij (për APE) Papazahos foli për fenomenin e rrallë të tërmeteve “binjake” . Zona me problemin më të madh është fshati Damasi, pasi shumë ndërtesa dhe shtëpi, përveç shkollës, kanë pësuar dëme të mëdha./Burimi "FAX WEB"

ARTIKUJ TE NGJASHEM

  • Javor
  • Mujor
  • Vjetor