Femijet 11 Shkurt 2021

Mjekët apel prindërve "Mbani fëmijët larg telefonit, ka shtim të rasteve me këto dy sëmundje të syrit"

Femijet

Nuk është një mit i rremë dhe as një frazë e përsëritur nga prindërit për të frikësuar fëmijët. Kontakti për një kohë shumë të gjatë me smartfonin dhe ekranin e tabletëve është vërtet i dëmshëm për sytë e fëmijëve. Në fakt, mund të rrisë rrezikun e shfaqjes së problemeve të tilla si miopia dhe astenopia. Për cilat arsye? Sepse streson dhe shtrëngon organet e shikimit dhe, në planin afatgjatë, mund t’i komprometojë ato.

Astenopia apo lodhja e syve, është një gjendje e zakonshme që ndodh pas një shikimi të tejzgjatur dhe të tendosur, shpesh për shkak të përdorimit të tepërt të smarfonëve dhe kompjuterëve. Mund të ndodhë me simptoma të ndryshme rastësisht, edhe nëse më të shpeshtat janë nervozizmi i syve dhe dhimbja e kokës. Në përgjithësi, ajo tenton të zgjidhet duke pushuar.

Miopia, nga ana tjetër, është e pakthyeshme: vështirësi në shikimin nga larg. Në praktikë, miopët shohin mirë në distancë të ngushtë, ndërsa imazhet e largëta duken të paqarta. Në shumicën e rasteve, çrregullimi fitohet, domethënë zgjat me kalimin e viteve, sidomos në moshën shkollore. Ajo ka tendencë të stabilizohet në moshën 20 vjeçare, megjithëse ndonjëherë mund të vazhdojë të përkeqësohet edhe pas, por më ngadalë. “Në 10 vitet e fundit ne jemi dëshmitarë të një epidemie të vërtetë të miopisë, shkaku kryesor i së cilës është rritja e madhe e angazhimit vizual të shtrirë nga afër” konfirmoi Pasquale Troiano, okulist.

Pajisjet elektronike janë veçanërisht të dëmshme për fëmijët që kanë diagnostikuar tashmë defektet latente të syrit. “Nëse fëmija ka një aparat vizual të shëndetshëm dhe krejtësisht normal për sa i përket lëvizshmërisë okulare dhe në nivelin refraktiv, ai nuk do të ketë asnjë problem. Nëse, nga ana tjetër, ka ndryshime të aparatit vizual, lëvizshmëri të syrit ose refraksion që nuk janë identifikuar dhe korrigjuar, atëherë do të ketë probleme të mëdha të lodhjes së syve, “shpjegoi Troiano. Prandaj, nëse nuk doni të komprometoni shikimin e fëmijëve dhe të rinjve, është e rëndësishme të mos lejoni që ata të përdorin smartphones për një kohë të gjatë.

ARTIKUJ TE NGJASHEM

  • Javor
  • Mujor
  • Vjetor