Femijet 29 Maj 2020

Heqja e pelenave në verë s'është mision i pamundur, ja këshillat që duhet të ndiqni

Femijet

Vitet e para të jetës së fëmijëve, ne e dimë, janë një koleksion i zbulimeve dhe qëllimeve që prindërit dhe fëmijët jetojnë bashkë. Një nga arritjet më themelore të fëmijërisë së hershme është momenti kur përdorimi i pelenave braktiset.

Ky hap i rëndësishëm shpesh sjell me vete një sërë dyshimesh se si, kur dhe çfarë metode përdoret më së miri për të hequr pelenat e fëmijëve.

Këtu janë disa këshilla praktike për të marrë me këtë hap të komplikuar pa traumë, sidomos gjatë verës. Gjithmonë është mirë të dimë nëse fëmija është gati për këtë hap, përtej moshës së tij.

Për ta kuptuar këtë, ekspertët këshillojnë të testoni nëse fëmija është në gjendje të kuptojë kur ka stimul, duke paralajmëruar, për shembull, prindërit. Pastaj ju duhet të shkoni në një fazë të provës në tualet për të parë nëse risia e pengon atë apo jo.

Zakonisht vera është zgjedhur si një periudhë prove për të hequr pelenën. Arsyeja është e thjeshtë: ka më pak rroba për t’u hequr në rast urgjence dhe për t’u larë në rast gabimi, përveçse fëmija ndihet i qetë pa rroba.

Është e rëndësishme të ndërtohet një rutinë. Prandaj është e dobishme që fëmija të vendoset në tualet çdo ditë pas mëngjesit ose para largimit nga shtëpia, me qëllim që të krijojë një lidhje mes atij momenti dhe stimulit.

Fëmijët mësojnë shumë nga ajo që shohin. Pra, në periudhën e praktikës për të hequr pelenën, rekomandohet që të merrni fëmijët me vete në banjë dhe të komentoni momentin me të, në mënyrë që të  mësohet me rutinën e re.

Heqja e pelenës: problemi i natës

Është e rëndësishme që të kaloni në fazën e natës, vetëm pasi fëmija të ketë arritur të heqë pelenën gjatë ditës. Për më tepër, është më mirë të sigurohet shtrati me një fletë të papërshkueshme nga uji për gabime të mundshme dhe të shpeshta. Prandaj është e këshillueshme që gjithmonë të vishni një pelenë gjatë natës.

Asnjëherë mos e fajësoni fëmijën nëse urinon në shtrat. Heqja e pelenës është një moment i rëndësishëm i rritjes dhe jo i lehtë për fëmijët. Refuzimet mund të komplikojnë më tej tranzicionin.

Kur fëmija ka pësuar një fazë të parë të qasjes në teknikën e heqjes së pelenës, është mirë ta inkurajoni atë që të jetë pa pelenë sa më shumë që të jetë e mundur.

Së fundi, është e rëndësishme të shpërblehet fëmija i cili është në gjendje të heqë pelenën dhe të inkurajohet çdo hap të tij përpara./BURIMI "PËR NËNAT"

ARTIKUJ TE NGJASHEM

  • Javor
  • Mujor
  • Vjetor