Guide per shendetin 5 Mars 2020

Kuptojeni njëherë ë mirë pse shëndosheni; Uria ka 7 faza të ndryshme duke filluar nga 0 deri në 70 vjeç

Guide per shendetin

Një nga marrëdhëniet më të ndërlikuara që ka një qenie njerëzore është me ushqimin. Ne nuk hamë gjithmonë sepse jemi të uritur, nganjëherë kjo për shkak të sasisë së madhe të reklamave dhe posterave të ushqimit përreth nesh. Për më tepër, oreksi ynë zgjohet nga shumë faktorë të tjerë që nuk kanë asnjë lidhje me stomakun bosh. Rritja e konsumit, dhe për rrjedhojë edhe në peshë, ndikon në shëndetin tonë. Një studim nënvizoi se ndryshimet e oreksit sipas moshës së njerëzve, dhe njohja e fazave të ndryshme na ndihmon të përmirësojmë dietën tonë dhe të përballojmë problemet si shtimi i peshës:

Dekada e parë 0 në 10 vjeç: Zakonet e ngrënies të fituara në fëmijërinë e hershme mund të vazhdojnë të rriten. Një fëmijë i shëndoshë ka të ngjarë të bëhet një i rritur mbipeshë, nëse prindërit nuk marrin ndonjë masë paraprake. Është e rëndësishme që fëmijët të mësohen të provojnë ushqime me aromë, teksturë dhe ngjyra të ndryshme, në mënyrë që ata të mos kenë frikë nga ushqime të caktuara më vonë.

Dekada e dytë: 10 deri në 20 vjeç: Gjatë pubertetit dhe adoleshencës, oreksi që rritet ndikohet nga hormonet. Në këtë fazë, marrëdhënia e një të riu me ushqimin është e lidhur me shëndetin dhe rritjen e tij aktuale. Kjo periudhë është kritike për të përcaktuar zakonet e të ngrënit në të ardhmen.

Dekada e tretë 20 deri në 30 vjeç: Si i rritur, ndryshimet në stilin e jetës mund të shkaktojnë një shtim në peshë. Dhe pasi të fitohet kjo, është e vështirë ta humbësh. Në këtë fazë të veçantë, trupi dërgon sinjale të forta për të ngrënë kur është i uritur, por sinjalet që ai dërgon për të refuzuar ushqimin kur ju jeni i ngopur janë shumë të dobëta. Studimi shpjegoi se kjo ndodh sepse ka kaq shumë faktorë fizikë dhe psikikë që ndikojnë në oreks, të cilat i nxisin njerëzit të vazhdojnë të hanë edhe kur nuk janë të uritur.

Dekada e katërt 30 deri në 40 vjeç: Në këtë pikë të jetës, efektet e stresit fillojnë të tregohen. Është treguar se vështirësitë e moshës madhore çojnë në ndryshime në rutinën e të ngrënit dhe oreksin: një oreks i pangopur mund të zhvillohet ose, anasjelltas, të humbasë.

Dekada e pestë e jetës 40 deri në 50 vjeç: Gjatë kësaj periudhe, do të jetë shumë e vështirë të ndryshosh atë që nuk është ndryshuar më parë, ka zbuluar një studim. Mendja dikton që ju duhet të keni një dietë dhe stërvitje të ekuilibruar, por, në realitet, ju ende hani dobët dhe nuk stërviteni.

Sipas Organizatës Botërore të Shëndetit, është në këtë fazë që problemet shëndetësore që rrjedhin nga zakonet e dobëta të ngrënies, si presioni i lartë i gjakut, niveli i lartë i kolesterolit në gjak dhe diabeti vijnë bëhen të dukshme. Ndryshimet duhet të synojnë përmirësimin e shëndetit, përpara se simptomat të bëhen të dukshme dhe të pakthyeshme.

Dekada e gjashtë 50 deri në 60 vjeç: Që në moshën 50 vjeç e tutje, masa e muskujve fillon të ulet në mënyrë progresive dhe të qëndrueshme. Shkencëtarët e quajnë këtë "Sarkopenia". Konsumimi i më pak lëndëve ushqyese sesa duhet, duke mos qenë fizikisht aktiv dhe menopauza mund ta përshpejtojë këtë proces.

Dekada e gjashtqë 60 deri në 70 vjeç: Gjatë pleqërisë, trupi bëhet i brishtë, dhe pesha humbet në mënyrë të pavullnetshme, sepse oreksi dhe uria humbasin. Studimi tregon se, në këtë pikë, ngrënia është, më shumë se gjithçka, një përvojë sociale. Faktorë të tjerë, të tilla si vështirësia në përtypje dhe sëmundje të tjera, shtohen tek lista e problemeve. Në këtë fazë, mbajtja e ushqimit të mirë, të udhëhequr nga një specialist, është thelbësore për zgjatjen e jetëgjatësisë.

ARTIKUJ TE NGJASHEM

  • Javor
  • Mujor
  • Vjetor