Shtatzania 1 Mars 2020

Pas lindjes pjesa më e vështirë kujdesi për gjinjtë; këto janë këshillat që japin mjekët

Shtatzania

 KUJDESI PËR GJINJTË Nëse e ushqeni foshnjën me gji, ata do të vazhdojnë të jenë të fryrë, për aq kohë

sa do ta vazhdoni këtë proces. Mbani reçipeta të rehatshme dhe cilësore, pastrojini gjinjtë dhe thithat çdo ditë me

ujë të ngrohtë apo locion të posaçëm, por shmangni përdorimin e sapunit. Ai mund ta përkeqësojë dhimbjen apo

lëkurën e plasaritur të thithave. Nëse nuk e ushqeni foshnjën me gji, gjoksi i zmadhuar gjatë muajve të shtatzënisë, do të fillojë të bjerë gradualisht gjatë muajit të parë pas lindjes.

Mbledhja e gjirit: gjatë ditëve të para pas lindjes, gjinjtë janë të mbushur me kulloshtër. Brenda pak ditësh, ata do të

mbushen me qumësht. Pavarësisht nëse e ushqeni foshnjën me gji apo jo, ata do të fryhen, rëndohen, skuqen, ënjten dhe do të bëhen më të ndjeshëm. Nëse vendosni të mos e ushqeni foshnjën me gji, këta të fundit mund të mbledhin dhe të forcohen derisa të mos prodhojnë më qumësht. Zakonisht, mbledhja e gjirit zgjat më pak se tri ditë, por kjo  mund të jetë një periudhë shumë e sikletshme. Edhe nëse e ushqeni me gji, në disa raste ata mund të kenë tepricë të qumështit dhe për pasojë, mund të mbledhin. Për të lehtësuar dhimbjen

dhe për të shmangur mbledhjen e gjirit, veproni si më poshtë:

shtrydheni me dorë ose ushqeni

foshnjën me gji;

vendosni copa të ngrohta ose të

ftohta, qese me akull, apo bëni një

dush me ujë të ngrohtë;

përdorni reçipeta të ngushta.

Ky informacion është shkëputur nga libri "Guida e shtatzënisë" pëkthyer dhe botuar nga Botimet LIVING

ARTIKUJ TE NGJASHEM

  • Javor
  • Mujor
  • Vjetor