Shtatzania 20 Shkurt 2020

Kujdes kur përdorni këtë ilaç në shtatzëni, mund të shkaktojë çrregullime tek fëmijët

Shtatzania

Tilenoli është një prej medikamenteve kundër dhimbjes, për të cilët mjekët thonë se është i sigurt për gratë që ta përdorin gjatë gjithë shtatzanisë. Por një studim i kohëve të fundit nga Universiteti John Hopkins tregon për një lidhje midis përdorimit të ilaçit në shtatzëni dhe rritjes së rrezikut për çrregullimin e hiperaktivitetit të deficitit të vëmendjes (ADHD) dhe çrregullimit të spektrit të autizmit (ASD) tek foshnja, duke forcuar gjetjet e ngjashme nga studimet e mëparshme.

Studimi ndryshon nga ata të kryer në të kaluarën sepse përdori gjakun e kordonit kërthizor për të matur nivelet e acetaminofenit, përbërësit aktiv që gjendet në Tilenol, në vend që të mbështetet në të dhënat e vetë-raportuara. Pas testimit të gjakut nga 996 bebe, studiuesit zbuluan se të porsalindurit të ekspozuar në nivelet më të larta të acetaminofenit menjëherë para lindjes kishin tre herë më shumë të ngjarë të diagnostikoheshin me ADHD ose ASD. Ata vërejnë, megjithatë, se është e pamundur të tregohet nëse kjo ishte për shkak të kohës kur u përdor ilaçi ose arsyeja që u përdor.

Studimi gjithashtu zbuloi se, nga 996 foshnjat e testuara (të gjithë kishin acetaminofen në gjakun e tyre të kordonit kërthizor), deri në kohën kur ishin afërsisht 10 vjeç, 25.8 për qind ishin diagnostikuar me ADHD, 6.6 për qind me ASD dhe 4.2 për qind me të dyja.

Studimet e mëparshme kanë gjetur gjithashtu një lidhje midis acetaminofenit dhe ADHD, përfshirë një studim të bërë në vitin 2016 që anketoi afër 8,000 gra në Mbretërinë e Bashkuar. Studimi zbuloi se gratë që përdorën ilaçin kur ishin 18 deri në 32 javë shtatzënë kishin më shumë të ngjarë të raportonin probleme të sjelljes, të tilla si hiperaktiviteti, te fëmijët e tyre. Në mënyrë të ngjashme, një studim i kryer nga studiues norvegjezë në 2017 raportoi një lidhje midis përdorimit të herëpashershëm të acetaminofenit gjatë shtatzanisë dhe ADHD.

Ndërsa këto studime kanë gjetur një lidhje, nuk kanë gjetur një marrëdhënie të saktë shkak-pasojë midis dy faktorëve dhe mjekët ende e gjykojnë Tilenolin të sigurt për t’u marrë gjatë shtatzanisë. Pra, mos u dëshpëroni akoma! Vetëm sigurohuni që të bisedoni me mjekun tuaj se si dhe kur ta merrni atë./Burimi "Për nënat"

ARTIKUJ TE NGJASHEM

  • Javor
  • Mujor
  • Vjetor