Femijet 19 Shkurt 2020

"Ndihem tmerrësisht keq, sepse kam NJË fëmijë të preferuar"; Ja si shprehen psikologët për fenomenin e favorizimit në familje

Femijet

"Ndihem e tmerruar kur e çoj ndër mend që unë kam një fëmijë të preferuar! Unë i dua të dy në mënyrë të barabartë, natyrisht, por thjesht më pëlqen të kaloj kohë me të madhin më shumë se me fëmijën e vogël ! A jam një person i tmerrshëm? "

Përkundër faktit që prindërit nuk e pranojnë apo nuk e thonë me zë të lartë, psikologët pohojnë se shumica e prindërve e kanë një fëmijë të preferuar e për më tepër është normale.

Në një studim të vitit 2016 të botuar në Journal of Marriage and Family, 75 për qind e nënave dhe 70% e baballarëve pranuan se kishin një fëmijë të preferuar .

Sigurisht, rregulli i pashprehur është të trajtoni të gjithë fëmijët tuaj njësoj, megjithatë, prindërit mund ta gjejnë veten duke favorizuar një fëmijë për disa arsye. Rendi i lindjes zakonisht zbulohet se është një arsye e rëndësishme që fëmijët më të mëdhenj ose më të vegjël të gëzojnë simpatinë e njëri prind.

Gjinia dhe fazat e zhvillimit janë gjithashtu faktorë të zakonshëm (është e lehtë të ‘preferoni’ 6- vjeçaren tuaj të ëmbël nga adoleshenti juaj).

Faktorë të tjerë që kontribuojnë që prindërit të kenë një fëmijë të preferuar lidhen me personalitetin, përvojat dhe marrëdhëniet e prindërve. Fëmijët tanë pasqyrojnë pjesë të personalitetit tonë. Nuk është për t'u habitur që prindërit të preferojnë të kalojnë kohën me një fëmijë i cili i bën ata të ndjehen më të suksesshëm si prind. Fuqia e lidhjeve të forta familjare mund të jetë gjithashtu një faktor i rëndësishëm.

Ashtu si familjet janë komplekse dhe vazhdimisht ndryshojnë dhe evoluojnë, e njëjta gjë mund të thuhet për të paturin e një fëmije të preferuar. Fëmija i preferuar i një prindi mund të ndryshojë . Disa prindër madje mund ta rrotullojnë “zgjedhjen”  e tyre për fëmijën e preferuar, për t'iu përshtatur nevojave të familjes dhe të nxisin një konkurrencë të shëndetshme, normale. (Nuk ka asgjë të keqe të mësosh fëmijët se miratimi i prindërve bazohet në sjellje të mirë ... për sa kohë që bëhet me mend.) Favorizimi ekziston në një farë mase në çdo familje dhe është normale.

POR DUHET PATUR  KUJDES! Perceptimi (ose realiteti) i favorizimit të prindërve që përjetohet nga motrat dhe vëllezërit e tjerë mund të ketë pasoja serioze dhe negative brenda familjes, duke përfshirë rivalitetin, konflikte familjare, vetëbesim të ulët, abuzim dhe rritje të niveleve të depresionit dhe ankthit. Nëse perceptimi i favorizimit është duke sjellë pasoja negative në familjen tuaj, është koha të kërkoni ndihmë profesionale.

Por të kesh një fëmijë të preferuar nuk duhet të jetë diçka e keqe. Në fakt, njohja se keni një të preferuar mund t'ju ndihmojë të keni një marrëdhënie më të mirë me të gjithë fëmijët tuaj.

 

ARTIKUJ TE NGJASHEM

  • Javor
  • Mujor
  • Vjetor