Femijet 29 Nëntor 2019

Shenjat treguese që fëmija është i stresuar por nuk e shfaq; Mos u tregoni neglizhentë

Femijet

Fëmijët janë viktima të stresit si edhe te rriturit, por ai vepron në mënyrë të padukshme. Pas ngjarjes së ditës së martë, ku një tërmet me magnitudë 6.4 goditi vendin tonë, i madh e i vogël është i terrorizuar.

Fëmijët e vuajnë gjithashtu, por nuk dinë si ta shprehin shqetësimin e tyre.


Sipas Harold Minden, professor psikolog dhe specialist ne fushën e stresit, stresi mund të dëmtojë mirëqenien fizike, afektive, social-intelektuale dhe rendimentin shkollor të fëmijëve. Ai mund të influencojë në motivim, vëmendje, perceptim, memorje dhe në procesin e të mësuarit.

Çdo fëmijë reagon ndaj stresit me mënyrën e tij, por këto janë disa nga simptomat kryesore.

• Dhimbje në qafë, dhimbje koke ose barku që përsëriten.

Irritim, trishtim, panik, inat i rritur.
• Vështirësi për të fjetur ose për t’u relaksuar.
• Zakone nervoze: kafshimi i thonjve, thithja e gishtit te madh ose nxjerrja e psherëtimave te rënda.
• Shikim i hidhur ose pamje e ngrysyr.
• Vështirësi për t’u kuptuar me shokët.

Living 

 

ARTIKUJ TE NGJASHEM

  • Javor
  • Mujor
  • Vjetor