Shtatzania 14 Nëntor 2019

9 pyetjet më të shpeshta gjatë shtatzënisë dhe përgjigjet e tyre

Shtatzania

Shumë dyshime lindin gjatë shtatzënisë, veçanërisht gjatë asaj të parë. Për fat të mirë, shumica e pyetjeve e ka një përgjigje, në rastet kur është normale. Megjithatë, të gjitha shtatzënisë janë të ndryshme, kështu që shumë prej jush ndoshta nuk e kanë gjetur një përgjigje. Le të shohim së bashku disa nga pyetjet më të shpeshta të shtatzënisë.

Gjatë kësaj faze përjetohen momente shumë intensive, shumica e të cilave nuk janë jetuar kurrë më parë. Si shëndeti fizik, ashtu dhe ai emocional e mendor pësojnë ndryshime, por edhe marrëdhëniet ndërpersonale gjithashtu mund të ndikohen. Në çdo rast, ajo që më së shumti tenton të shqetësojë një grua shtatzënë është mirëqenia e foshnjës së saj. Në këtë artikull, do të përpiqemi t'u përgjigjemi disa pyetjeve të bëra më shpesh gjatë shtatzënisë.

1. Pse nuk kam simptoma? Një nga pyetjet e bëra më shpesh gjatë shtatzënisë

Sikletet si të përzierat, të vjellat ose marrjet mendsh janë simptoma klasike të shtatzënisë. Prandaj mungesa e përjetimit të tyre mund të shkaktojë shqetësim. Me siguri do të keni pyetur veten nëse është normale të mos i përjetosh këto simptoma. Sidoqoftë, nuk ka asnjë arsye për t'u shqetësuar.

Të jesh shtatzënë nuk do të thotë të jesh sëmurë. Disa gra e kalojnë pjesën më të vështirë në muajt e parë dhe pastaj nuk ndodh asgjë tjetër. Nga ana tjetër, ka gra që nuk përjetojnë asnjë lloj sikleti. Të gjitha shtatzënitë janë të ndryshme.  Së fundi, një studim ka zbuluar se të vjellat ndodhin për të mbrojtur fëmijën nga ushqimet e dëmshme. Por nëse nuk e përjetoni këtë simptoma është më mirë akoma. Në çdo rast, nëse mungesa e simptomave ju shqetëson, këshillohuni me mjekun për të hequr të gjitha dyshimet.

2. Çfarë ndodh nëse ka gjakrrjedhje?

Kjo pyetje është e shpeshtë sepse ndonjëherë mund të ketë gjakrrjedhje gjatë shtatzënisë. Në disa raste mund të jetë normale. Në fakt, disa gra i ngatërrojnë ato me menstruacionet, kështu që as nuk e kuptojnë që janë shtatzënë dhe mendojnë se cikli i tyre vazhdon normalisht.

Gjakrrjedhja mund të ndodhë gjatë javëve të para kur embrioni është implantuar në mitër. Ndonjëherë, ndryshimet hormonale ose sistemimi i vezës së fekonduar përkon me datën e menstruacioneve, kështu që është normale të keni humbje. Sidoqoftë, në raste të tjera, ato mund të shkaktohen nga një abort spontan, shtatzëni molare ose ektopike. Prandaj në rast të rrjedhjeve të parregullta, është e rëndësishme të konsultoheni me gjinekologun. Gjithashtu, duhet të jeni të vetëdijshme edhe për simptomat e tjera.

3. A është normale të vuash nga kapsllëku?

Kapsllëku është një nga simptomat më të zakonshme të shtatzënisë. Hormonet mund të ngadalësojnë transitin e zorrëve, indi i zorrëve bëhet më i ngurtë dhe tretja bëhet më e rëndë. Edhe rritja e konsumit të hekurit provokon kapsllëk.

4. Pse kam ndjeshmëri të mishrave të dhëmbëve?

Higjiena orale kërkon ndryshime drastike, pasi dhëmbët janë më t prekurit. Për shembull, mund t'ju shfaqet gingiviti, që shkakton gjakrrjedhje të mishrave. Mukoza e gojës në përgjithësi bëhet më e ndjeshme dhe smalti i dhëmbëve mund të  dëmtohet nga të vjellat. Lëngjet gastrike mund të dëmtojnë smaltin sepse kanë shumë aciditet.

5. A është shtatzënia shkak i gjithë këtyre akneve?

Për shkak të ndryshimeve hormonale, mund të përjetohen simptoma të ndryshme si për shembull, shfaqja e disa akneve të padëshiruara. Në disa raste, lëkura mbushet me njolla të cilat zgjasin gjatë gjithë shtatzënisë. Gjithashtu një fryrje në fytyrë është normale gjatë shtatzënisë. Megjithatë, disa gra bëhen më të bukura.

6. Pse fle pak?

Është normale të flini pak gjatë shtatzënisë. Pagjumësia ndodh për arsye të ndryshme dhe gjatë shtatzënisë kthehet në një gjendje normale. Edhe pse është e zakonshme të ndiheni të përgjumura në javët e para,  në tremujorin e dytë dhe të tretë gjithçka ndryshon.

Trupi juaj ka ndryshuar. Në fund të shtatzënisë  vëllimi i mitrës e vështirëson gjetjen e një pozcioni të rehatshëm. Dhimbja e shpinës apo nevoja e shpeshtë për të urinuar shkaktojnë një gjumë me shqetësime. Këshillohet të flini në anën e majtë dhe të vendosni një jastëk mes këmbëve.

7. Pse fëmija nuk lëviz?

Lëvizjet e fëmijës nuk ndjehen deri në muajin e katërt të shtatzënisë. Në fillim fetusi është një flutur e vogël që nuk shpjegohet plotësisht. Më vonë, goditjet do të jenë më të qarta dhe më të lehta për t'u identifikuar.

Gjëja normale është ta ndjeni atë të lëvizë çdo ditë. Megjithatë, në tremujorin e fundit mund të mos ketë shumë hapësirë për të lëvizur. Nëse keni pyetje për lëvizjen e fëmijës është mirë që të konsultoheni me mjekun. Nuk është normale që ai të ndalojë papritur lëvizjen pasi ta ndjeni atë.

8. A është normale të mos shtosh peshë?

Siç e kemi thënë, të gjitha shtatzënitë janë të ndryshme sepse edhe çdo grua është e ndryshme. Shtimi në peshë është i parashikueshëm gjatë shtatzënisë, por nuk është uniform. Mund të ndodhë një shtim peshe në fillim që balancohet më vonë për shkak të të vjellave.

Një shtim prej 9-12 kilogramësh gjatë gjithë shtatzënisë është normal. Gjithashtu mbani mend se shumë prej këtyre kilogramëve kanë të bëjnë me peshën e fëmijës, placentës dhe lëngut amniotik.

9. A ka ndonjë gjë që nuk shkon me gjendjen time emocionale? Një tjetër pyetje e shpeshtë gjatë shtatzënisë

Emocionet ndryshojnë dukshëm gjatë shtatzënisë. Nëna në pritje përjeton ulje-ngritje emocionale çdo ditë. Po kështu, mund të përjetohet një lloj depresioni gjatë shtatzënisë ose të ndodhin ndryshime të lidhura me situatën. Për shembull një shtatzëni me rrezik të lartë mund t'ju bëjë të përjetoni emocione negative.

Sidoqoftë, nëse vëreni se humori juaj ka ndryshuar ose jeni dekurajuar, është normale. Por çështjet klinike të ankthit dhe depresionit duhen ndjekur nga specialistët.

ARTIKUJ TE NGJASHEM

  • Javor
  • Mujor
  • Vjetor