Shëndeti i gruas 12 Nëntor 2019

Pasi të lexoni efektet negative të pilulave kontraceptive, do mendoheni dy herë para se t'i merrni

Shëndeti i gruas

Pilulat kontraceptive nuk përdoren vetëm për të parandaluar shtatzëninë, por shpesh jepen me recetë për aknet dhe çrregullimin e ciklit menstrual. Përshkruhen  si të sigurta, të lehta për t’u përdorur dhe është ndër metodat më të zakonshme në mesin e grave. Problemi qëndron në efektet anësore të pilulave kontraceptive që rrallë diskutohen. Këto të fundit përbëhen nga estrogjeni sintetik dhe progestogjeni, të cilat janë hormonet sintetike që ndërhyrjnë në ritmin natyral hormonal të trupit. Më poshtë do të lexoni të gjitha gjërat që duhet të dini para se të vendosni të merrni këto pilula.

1. Pilulat e kontrollit të lindjes mund të rrisin rrezikun e kancerit të gjirit

Një studim i cili grumbullonte të dhënat e më shumë se 50-të studime zbuloi se gratë që merrnin pilula kontraceptive kishin një rrezik prej 10 deri 30 përqind më të lartë të kancerit të gjirit sesa gratë që nuk e kishte përdorur kurrë pilulën. Pasi gratë ndaluan marrjen e pilulës, rreziku i tyre filloi të ulej dhe pas rreth 10 vitesh, u zerua sikur të mos e kishin marrë kurrë pilulën.

2. Pilulat kontraceptive mund të shkaktojnë mungesa të lëndëve ushqyese

Kontraceptivët oralë mund të çojnë  në shumë mungesa të lëndëve ushqyese, duke përfshirë zinkun, magnezin, selenin, Vitaminën C, Vitaminat B2, B3, B6, B12 dhe folatin. Mëlçia përdor më shumë nga këto lëndë ushqyese për të metabolizuar estrogjenin nga pilulat e kontrollit të lindjes sesa për të plotësuar nevojat e trupit.

3. Pilulat kontracpetive mund të rrisin rrezikun e sëmundjes kardiovaskulare

Estrogjeni sintetik është treguar se krijon rreziqe kardiovaskulare tek disa gra, duke përfshirë formimin e trombeve dhe mpiksjet e gjakut që janë vdekjeprurëse .

4. Efekte të tjera anësore

Shtimi i peshës, ndjesia e fryrjes, dhimbja e gjoksit,  ulja e dëshirës seksuale shpesh janë të listuara si efekte të tjera anësore të pilulave kontraceptive. Këto të fundit mund të shkaktojnë dhimbje koke, migrene, mbajtje të lëngjeve dhe madje mund të përkeqësojë çrregullime emocionale siç është depresioni

ARTIKUJ TE NGJASHEM

  • Javor
  • Mujor
  • Vjetor