Shtatzania 7 Tetor 2019

A është e sigurt lindja natyrale pas asaj cezariane, ja ç'mendojnë studiuesit e universitetit të famshëm të Oxfordit

Shtatzania

Pasi një grua lind nga një operacion cezarian, përpjekja për një lindje vaginale është shumë më e rrezikshme për nënën dhe foshnjën, zbulon një studim i ri. Studiuesit në Universitetin e Oksfordit grumbulluan të dhëna për më shumë se 70 000 lindje në Skoci midis 2002 dhe 2015. Midis grave që provuan një lindje vaginale pas një operacioni të mëparshëm cezarian, 28% e tyre duhet të bënin operacion urgjent, raportuan studiuesit.

Përpjekja për një lindje vaginale u shoqërua me një rrezik të shtuar të këputjes së mitrës, transfuzionit të gjakut, infeksionit në të gjithë trupin dhe dëmtimit nga operacioni. Rreziqet për foshnjën përfshijnë lindjen e tij të vdekur, dhe kjo kërkon “ringjalljen” e tij duke përdorur ilaçe apo intubacion.

Rreziku absolutisht i ulët

Për nënat, rreziku absolut i ndonjë prej këtyre ndërlikimeve, ishte i ulët, 2% për ato që përpiqen për një lindje vaginale dhe 1% e atyre që bëjnë një operacion cezarian. Foshnjat pësuan një ose më shumë komplikime në 8% të lindjeve vaginale dhe në 6% të operacioneve të mëvonshme cezariane, zbuloi studimi. Kathryn Fitzpatrick, një epidemiologe në Departamentin e Shëndetit të Oksfordit, Nuffield, drejtoi studimin, i cili u botua në internet në revistën PLOS Medicine.

“Gjetjet tona mund të përdoren për të këshilluar dhe menaxhuar gratë që kanë bërë më parë operacion cezarian dhe këto zbulime duhet të merren në konsideratë së bashku me provat ekzistuese mbi rrezikun e rritur të sëmundjes së rëndë të nënës në shtatzënitë pasuese, të shoqëruara me përsëritjen me zgjedhje të operacionit cezarian”, tha ajo në njoftimin për lajmet e ditarit./BURIMI ''PËR NËNAT"

ARTIKUJ TE NGJASHEM

  • Javor
  • Mujor
  • Vjetor