Shëndeti i gruas 7 Shtator 2019

Mendoi se kishte infeksion urinar, mjekët bëjnë zbulimin e pabesueshëm në trupin e 56 vjeçares që i la pa fjalë

Shëndeti i gruas

Një grua 56 vjeçare është drejtuar në urgjencë, pasi përjetoi dhimbje barku dhe dhimbje ndërsa urinonte për tre ditë. Ajo u tha mjekëve se kishte përjetuar dhimbje të vogla abdominale për gjashtë muajt e fundit dhe kur fillimisht kërkoi trajtim, u diagnostikua me infeksion të rrugëve urinare dhe i dhanë antibiotikë. Por dhimbja e saj vazhdoi pas trajtimit dhe u bë aq e fortë saqë 56-vjeçarja u detyrua të shkonte sërish në spital.

Pas ekzaminimeve, mjekët gjetën një masë të fortë në barkun e saj, gjë që i shtyu të bënin një skaner. Ata zbuluan se masa “e lëvizshme” ishte në të vërtetë një gur masiv i fshikëzës, me gjatësi diametri 11 centimetra. Mjekët ishin në gjendje të hiqnin me sukses gurin e fshikëzës, dhe gruaja nuk vuajti nga ndonjë ndërlikim tjetër. Por një rast si ky është jashtëzakonisht i rrallë dhe ndodh në vetëm 5% të njerëzve.

 “Në dijeninë tonë, ka vetëm disa raste të gurëve gjigantë të fshikëzës që paraqesin komplikime të dëmtimit të veshkave,” thuhet në raportin e rastit. “Për shkak të rrallësisë relative të gurëve gjigantë të fshikëzës, nuk ka të dhëna të mjaftueshme për incidencën, menaxhimin dhe ndjekjen afatgjatë të këtij problemi; megjithatë, një diagnozë e hershme dhe një menaxhim kirurgjik është i nevojshëm për të parandaluar dëmtimin e përhershëm të veshkave”.

Gurët në fshikëz ndodhin kur mineralet në urinën e mbetur në fshikëz ngjiten së bashku dhe fillojnë të kristalizohen, duke krijuar një “gur” i cili vendoset në fshikëz.  Nëse guri irriton rreshtimin e fshikëzës ose bie në vendin e gabuar, mund të parandalojë që urina të kalojë dhe të jetë shumë e dhimbshme. Disa simptoma të gurëve në fshikëz përfshijnë dhimbje të forta barku, vështirësi në kullimin e urinës ose gjak në urinë.

ARTIKUJ TE NGJASHEM

  • Javor
  • Mujor
  • Vjetor