Guide per shendetin 13 Gusht 2019

Nga anemia deri tek infeksionet kërpudhore; Ja 6 probleme të shëndetit, që ua tregon gjuha

Guide per shendetin

Gjuha është një nga muskujt më të fortë  të trupit të njeriut, ajo lidhet  me shijen dhe me degustimin e ushqimit.

Përtej kësaj ajo shërben edhe si pasqyrë e shëndetit tonë. Gjuha  mund të tregojë infeksionet kërpudhore, aneminë, dehidratimin dhe shumë probleme të tjera shëndetësore.

Kandidosa orale

Kjo gjendje shëndetësore shoqërohet nga njolla të bardha dhe është rezultat i një infeksioni kërpudhor.

Leukoplacia

Kjo gjendje  bën që gjuha juaj të jëtë e bardhë, me push si  dhe me njolla.  Kjo mund të jetë dhe një shenjë e prekjes nga virusi HIV, ose shenjë e një sistemi imunitar të dobësuar.

Glositi

Glositi vjen si pasojë e një infeksioni bakterial. Kjo gjendje shëndetësore shoqërohet nga një ndryshim në ngjyrën e gjuhës,  fryrje si dhe djegie.

Skarlatina

Skarlatina është një infeksion bakterial që fillon nga goja, por që lehtësisht mund të transmetohet nëpër të gjithë trupin përmes qelizave të kuqe të gjakut.

Sindroma e Kawasakit

 Kjo  patologji njihet ndryshe edhe si “ Gjuha e luleshtrydhes”, kjo pasi bën që gjuha të duket si luleshtrydhe pasi preket nga kjo sindromë. 

Hartat e gjuhës

Në këtë rast do të shfaqen disa njolla të cilat vijnë si pasojë e zhdukjes së disa  receptorëve ndijorë që  janë programuar për të ndjerë shijen. Living

ARTIKUJ TE NGJASHEM

  • Javor
  • Mujor
  • Vjetor