Kujdesi per fytyren 27 Qershor 2019

Aknet në mjekër; Pse dalin dhe si mund t’i luftojmë ato

Kujdesi per fytyren

Puçrrat në fytyrë nuk janë vetëm për adoleshentët shpesh dalin dhe për persona më të rritur. Rreth 80% e të rinjve dhe të rriturve midis moshës 11 dhe 30 vjeç vuajnë nga shpërthimet e akneve; ka edhe disa njerëz në të dyzetat e tyre dhe pesëdhjetat që përjetojnë këtë problem.

Çfarë janë aknet në mjekër: Sipas Doris Day, një dermatolog i certifikuar, puçrrat në mjekër janë zakonisht rezultat i një çrregullimi hormonal. Rekomandon që të shkoni tek një dermatolog për të kuptuar më mirë llojin tuaj të lëkurës dhe mënyrën se si reagon. Një shumëllojshmëri e trajtimeve mund të funksionojnë, duke përfshirë kontraceptivë hormonalë, dhe ilaçe të tjera, të tilla si peroksid benzoili, antibiotikë lokalë ose oralë dhe retinoide.

Si mund të hiqni qafe aknet në mjekët?

"Ka shumë studimi  aktive mbi aknet, duke parë efektet e mundshme të ushqimit, mosbalancimin hormonal, lloje të ndryshme të baktereve, si dhe trajtime për të ndihmuar në shmangien e shpërthimeve dhe trajtimin e shpërthimeve. Një studim i tillë zbuloi se puçrrat ishin një problem i vazhdueshëm për njerëz të të gjitha moshave, por gratë duket qartë se janë më të prekura për shkak të pabarazive të hormoneve. Ushqimi dhe dieta gjithashtu mund të luajnë një rol. Disa kërkime sugjerojnë që acidet yndyrore esenciale si vajrat e omega-3 të peshkut mund të ndihmojnë në balancimin e vajrave të lëkurës dhe të lehtësojnë puçrrat, ndërkohë që ushqimet me glycemic të lartë si buka e bardhë, patate të skuqura dhe drithëra me sheqer mund të çekuilibrojnë hormonet dhe të çojnë në më shumë puçrra.

ARTIKUJ TE NGJASHEM

  • Javor
  • Mujor
  • Vjetor