Kujdesi per trupin 18 Qershor 2019

Peshqiri i dushit një burim bakteresh; Ja sa herë duhet larë ai sidomos gjatë verës

Kujdesi per trupin

Peshqiri juaj i banjës fsheh një sekret të vogël, një larje javore nuk mjafton për ta mbajtur atë të pastër. Fletët tuaja mund të fshehin të njëjtin sekret pasi ato mbajnë shumë baktere gjatë ditës.

Bakteret shumëfishohen në peshqir. Ju mendoni se ai nuk bëhet pis pasi ju thaheni pasi jeni larë dhe keni hequr të gjitha bakteret nga trupi juaj por jeni pjesërisht gabim. Ju nuk hiqni 100% të baktereve.  

Sapo ato baktere të jenë atje, ata do të fillojnë të shumohen dhe vazhdojnë shumohen ditë pas dite që ju nuk e përdorni peshqirin tuaj. Një studim i udhëhequr nga Dr. Gerba zbuloi se peshqirët e përdorur të dorës kanë 1.000 herë më shumë baktere sesa ato të sapo blerë. Bakteret duan mjedise të errëta dhe të lagështa, kështu që ata do të lulëzojnë në një banjë me avull me derën e mbyllur. Peshqirët janë një nga pikat kryesore që mblidhen bakteret  në banjën tuaj.

Fërkim në pjesët intime me një peshqir të ndotur, mund t’ju vë në rrezik për infektim.  "Kur përdorni një peshqir me shpejtësi apo duke ushtruar shumë presion, ju e gërvishtni lëkurën tuaj", thotë Dr. Gerba. Këto gërvishtje të vogla në lëkurën tuaj i japin baktereve një mundësi për të hyrë në trupin tuaj.

Megjithatë, është "jashtëzakonisht e pazakontë" që të marrni një sëmundje nga peshqeri juaj i dushit, thotë specialist i sëmundjeve infektive Aaron Glatt, MD, FACP, FIDSA, FSHEA, zëdhënës i Shoqatës së Sëmundjeve Infektive të Amerikës dhe kryetar i mjekësisë dhe epidemiologjisë spitalore i Komuniteteve Nassau. Bakteret tuaja nuk do t'ju sëmurin, por ju rrisin shansin tuaj për të mbledhur një sëmundje kur ndani peshqirët, thotë Dr. Gerba.

Nëse keni akne, ju duhet të lani peshqirin tuaj çdo herë që e përdorni, thotë Dr Tierno.

 

ARTIKUJ TE NGJASHEM

  • Javor
  • Mujor
  • Vjetor