Guide per shendetin 11 Qershor 2019

Si të kuptoni nëse kemi një ulçer në stomak dhe si të kujdesemi për të

Guide per shendetin

Është tashmë një mit i vjetër që ulçera shkaktohet nga stresi. Në vend të kësaj, mjekët sot e dinë se këto plagë të dhimbshme që zhvillohen në stomak, ezofag dhe në pjesën e sipërme të zorrës  shkaktohen nga infeksionet dhe bakteret.

Çfarë shkakton ulcerat? Ndërsa ne e dimë tani se ulcerat janë rezultat i një infeksioni - një shkak i vetëm për ta ende nuk është identifikuar. WebMD thotë se doktorët e dinë se ulcerat janë rezultati përfundimtar i një çekuilibrimi në sistemin e tretjes. Por, ka disa kushte dhe faktorë që mund të rrisin rrezikun tuaj për zhvillimin e ulcerave, duke përfshirë:

- Përdorimi i ilaçeve si: aspirina, naproxen (Aleve, Anaprox, Naprosyn dhe të tjerë), ibuprofeni , Advil,

- Prodhimi i acidit të tepërt në stomak

- Pirja e tepërt e alkoolit

- Pirja e duhanit

- Sëmundje serioze

Si mund ta dini nëse keni ulçer?

Simptomat e një ulçere sipas Klinikës Mayo përfshijnë:

- Djegia dhe dhimbje që përkeqësohet vetëm nga acidi i stomakut

- Djegia që ndihet nga barku juaj deri në kockën tuaj të gjoksit

- Djegia është më e keqe kur stomaku juaj është i zbrazët

- Zjarret gjatë natës

- Ndihet përkohësisht kur hahet ushqime të caktuara

- Zjarret që vijnë dhe shkojnë çdo disa ditë, madje edhe javë

Por ka edhe shenja të rënda të ulçerës - dhe nëse i keni këto duhet të merrni menjëherë kujdes mjekësor:

- Vjellja e gjakut - e cila mund të duket e kuqe ose e zezë

- Gjaku i errët

- Përzierje / ose vjellje

- Humbje e pashpjegueshme e peshës

- Ndryshimet në oreks

Si mund ta trajtoni ulçerën?

Nëse i njihni këto simptoma dhe doktori juaj ju diagnostikon me ulçer, hapi i parë mund të jetë trajtimi i infeksionit që ka shkaktuar ulçerën. Mjeku juaj mund të përshkruajë medikamente për të bllokuar prodhimin e acidit në mënyrë që të keni ulçer më pak të trazuar dhe të promovoni shërimin. Është gjithashtu e rëndësishme të theksohet se shumica e kohës, këto trajtime punojnë. Por ndonjëherë simptomat tuaja mund të vazhdojnë. Pra, mos lejoni që ata të vazhdojnë , flisni me mjekun tuaj menjëherë nëse ulçera juaj nuk duket të jetë e shëruar.

ARTIKUJ TE NGJASHEM

  • Javor
  • Mujor
  • Vjetor