Guide per shendetin 15 Mars 2019

Kujdes nga aftet në mukozën e gojës; Në këto raste mund të jenë shumë të rrezikshme

Guide per shendetin

Nëse ju ndodh që në orarin e drekës nga uria e madhe kafshoni sanduiçin tuaj dhe bashkë me të ndjeni dhe një dhimbje brënda në gojë kjo mund të vijë nga një plagë e vogël që ju është krijuar. Shumica prej jush I injorojnë këto vende të lënduara duek qënë se janë të vogla. Por bëni kujdes sepse atom und të jenë shenjë e diçkaje më serioze.

Çfarë janë aftet?  Janë plagë të vogla të cilat dhëmbin dhe krijohen zakonisht në gjuhë, buzë ose brenda faqeve tuaja. Shumë prej tyre mund të shfaqen në të njëjtën kohë, por në përgjithësi zgjasin vetëm shtatë deri në 14 ditë në njerëz të shëndetshëm, sipas Omid Mehdizadeh, një otolaringolog dhe laringolog në Qendrën Shëndetësore të Providence Saint John në Santa Monica të Kalifornisë. Ata mund të shfaqen disa herë në vit me plagë të shumëfishta në një kohë, veçanërisht në njerëzit nga dhjetë deri në 20 vjeç, sipas Klinikës së Cleveland. Nuk ka përgjigje përfundimtare për atë që shkakton këto plagë të vogla. Mund të vijnë nga çdo gjë, nga stresi ose një dëmtim i vogël, ndaj inflamacionit ose dhëmbëve të mprehtë. Edhe ndryshimet hormonale, gargarë të ashpër dhe ushqime me aromë mund të shkaktojnë këto plagë.

Ekzistojnë tri lloje kryesore të plagëve të afteve: plagë të vogla ose të thjeshta, plagë të mëdha ose komplekse, dhe plagë herpetiforme. Sëmundjet e thjeshta të kancerit janë relativisht të vogla, zgjasin deri në dy javë dhe janë lloji më i zakonshëm i lëndimeve të kancerit. Nuk ka nevojë të shqetësoheni për këto. Plagë e mëdha të këtyre ulçerave të gojës janë më pak të zakonshme, dhe pse janë më të dhimbshme dhe më të thella. Plus, ata marrin 4 deri 6 javë kohë për t'u larguar dhe nganjëherë lënë shenja, thotë Dr. Mehdizadeh. Ndërkohë, plagët herpetiforme janë edhe më të rralla, dhe shpesh ato formohen në grumbuj.

Kur duhet të shqetësoheni për këto plagë? Meqë plagët janë të dhimbshme, ata mund t'i ndalojnë njerëzit të marrin ujë të mjaftueshëm ose lëndë ushqyese, duke ndikuar në shëndetin tuaj, thotë Dr. Mehdizadeh. Përveç të ushqyerit, ka disa gjëra për të pare që të vërtetoni nëse këto plagë janë shenjë e diçkaje më serioze që po ndodh me shëndetin tuaj. Çdo plagë që rritet, rrjedh gjak, është e fortë, ose thjesht nuk largohet pas disa javësh duhet të kontrollohet dhe të testohet nga një mjek pasi ulçera e gojës shfaqet në njerëz me gjendje autoimune, sëmundje inflamatore të zorrëve dhe njerëz që nuk kanë mjaftueshëm vitamina B-12 , zinku, acid folik, ose mangësi të vitaminës hekuri, për Klinikën Cleveland.

Nëse keni shtuar edhe simptoma si humbje të padëshiruara në peshë, dhimbje veshi, ethe, dhe djersitje natën, këto mund të jenë shenja të kancerit të zgavrës me gojë, sipas Dr Mehdizade

ARTIKUJ TE NGJASHEM

  • Javor
  • Mujor
  • Vjetor