Shëndeti i gruas 27 Shkurt 2019

A janë normale shpërthimet emocionale, të qarat me dënesë dhe nervat gjatë ciklit menstrual? Ja ç'thonë gjinekologët

Shëndeti i gruas

Le të jemi të sinqerta: të jesh para periodave nuk është koha më e mirë për të qeshur. Që nga dhimbjet e stomakut deri tek zemërimi, lodhja dhe gjithçka tjetër, kjo padyshim që nuk është pjesa më e bukur e muajit. Madje shumë prej nesh bëhen super emocionale gjatë kohës së periodave. Pra, pse qajmë aq shumë para dhe gjatë atyre ditëve, dhe a ka ndonjë gjë me të cilën mund ta parandalojmë (nëse duam)?

Nëse edhe ju jeni si unë, java para periodave dhe ajo gjatë tyre është një ferr i vërtetë emocional. Nga të qarit pse është derdhur pak lëng në dysheme deri tek lotët për një udhëtim të pamundur, në ato ditë gjërat e përditshmërisë duken vërtet sfiduese. Dhe ka shumë raste që e gjeni veten në një situatë emocionalisht shqetësuese. Pra, pse ndodh kjo?

E pra, çuditërisht, të gjitha hormonet mund të luhaten duke na i prishur fare humorin. Ekspertët  nga ana tjetër shprehen të pasigurt se cilat janë arsyet e vërteta që na bëjnë kaq emocionale gjatë kësaj periudhe. Mendohet se rritja dhe rënia e estrogjenit në veçanti mund të shkaktojë lëkundje të humorit. Ekziston edhe një sugjerim që thotë se hormonet tona mund të pengojnë kimikatet e trurit të tilla si serotonina. Ndjenjat e depresionit dhe ankthit mund të jenë rezultat i niveleve të ulëta të serotoninës.

Përderisa nuk ka një rregullim të shpejtë për menaxhimin e këtyre niveleve të emocioneve, këshillohet që të paktën gjatë kësaj periudhe të jeni të gatshme të mbani gjërat nën kontroll, si kohën e gjumit që ju duhet, dieta dhe ushtrimet fizike. Ekspertët gjithashtu sugjerojnë marrjen e ilaçeve të lehta si ibuprofeni ose paracetamoli për të lehtësuar çdodhimbje që mund të përjetoni si pasojë e menstruacioneve tuaja dhe të ndiqni yoga për të reduktuar nivelin e stresit.

Është shumë normale të përjetohen këto simptoma si pjesë e sindromit premenstrual (PMS); në të vërtetë, raportet tregojnë se rreth 90 për qind prej nesh vuajnë disa lloj efektesh anësore për shkak të periodave.

Po nëse e gjeni veten duke vuajtur më shumë se zakonisht para dhe gjatë periodave?

E pra, ju mund të jeni duke përjetuar një formë më të rëndë të kësaj sindrome të quajtur Çrregullimi Parodendrëm Dysphoric (PMDD). PMDD është në thelb një version i PMS i cili mund të ndodhë një deri në dy javë para menstruacioneve dhe mund të ketë ndikime serioze në jetën tuaj të përditshme dhe në mirëqenien tuaj të përgjithshme. Njerëzit që vuajnë me PMDD mund të përjetojnë periudha ankthi dhe depresioni, dhe ndjenjat e lodhjes ekstreme. Në raste më të rënda, mund të bëhet edhe aq keq sa të ketë mendime vetëvrasëse.

Mendohet se ato që vuajnë me PMDD ndoshta e bëjnë këtë sepse janë veçanërisht të ndjeshme ndaj ndryshimeve hormonale ose sepse janë të prirura gjenetikisht për këtë gjendje emocionale.

Trajtimi i rekomanduar për PMDD përfshin marrjen e ilaçeve kundër depresionit dhe terapisë, sugjerohet të flisni dhe të bëni ndryshime pozitive dhe të shëndetshme në mënyrën e jetesës. Nuk ka patjetër ndonjë rikuperim të shpejtë, por ka mënyra për të zvogëluar simptomat. burimi: pernenat

ARTIKUJ TE NGJASHEM

  • Javor
  • Mujor
  • Vjetor