Aktualitet 6 Nëntor 2018

Probleme me kujtesën? Studiuesit zbulojnë sekretin për ta përmirësuar atë

Aktualitet

guiyi

Studiuesit nga Universiteti i Waterloo në Kanada kanë zbuluar se cila mund të jetë mënyra më e lehtë për të përmirësuar kujtesën tuaj. Studimi i tyre, i botuar kohët e fundit në revistën Memory, sugjeron që leximi me zë të lartë mund të rrisë aftësitë tuaja të kujtesës deri në 15%. Në studim, shkencëtarët kërkuan 95 pjesëmarrës të testonin katër metoda për të mësuar informacionin e shkruar: leximi në heshtje, dëgjimi i dikujt tjetër ndërsa lexonte, leximi me zë të lartë dhe dëgjimi i një regjistrimi të vetes kur lexon. Jeni kurioz për rezultatet e tyre? Pjesëmarrësit që lexonin informacionin me zë treguan normat më të mira të kujtesës - një rritje prej 5 deri në 15% të shpejtësisë së mësimit.  "Thoni informacionin që doni të mbani mend me zë të lartë dhe do të keni një mundësi më të madhe për ta kujtuar atë. Po, është kaq e thjeshtë! "Tha psikologja dhe bashkëautorja e studimit Colin MacLeod. Efekti i kombinuar i të folurit dhe të dëgjimit të vetvetes është çelësi për t'i dhënë kujtesës tuaj një nxitje, thonë shkencëtarët. I quajtur "Efekti i prodhimit", duke lexuar me zë të lartë, lejoni trurin tuaj të ruajë atë informacion në kujtimet afatgjata. Pra, herën tjetër që po përgatitni për një provim të rëndësishëm ose  për një prezantim të rëndësishëm në zyrë, kaloni pak kohë duke lexuar me zë të lartë. Na besoni, kjo mund t’ju bëjë një gjeni.

ARTIKUJ TE NGJASHEM

  • Javor
  • Mujor
  • Vjetor