Orakulli i kuzhinës 7 Qershor 2018

Sekretet për të gatuar perimet e verës pa iu humbur vlerat

Orakulli i kuzhinës

peirmeimr
Pa qenë një kuzhinier çdokush duhet t’i dijë truket e mëposhtme. Nëse dëshironi që perimet gjatë zierjes mos të humbasin vlerat ushqyese apo ngjyrën ndiqni këshillat e mëposhtme

1. Në tenxhere me kapak duhet të kemi ujë të bollshëm dhe të lihen në zjarr deri në pikën e vlimit (uji i kripur në 100oC).
2. Perimet duhen prerë në copëza të vogla e të rregullta (kështu zierja bëhet më e shpejtë dhe uniforme).
3. Hedhja e perimeve pak nga pak, në ujin që vlon (për të mos e ulur së tepërmi temperaturën e ujit që është në vlim).
4. Të mos bëhet mbyllja me kapak (avulli që del nga zierja merr me vete qeliza ngjyruese, të cilat duke mbetur do të “ngjyrosnin” vetë perimet).

How to Cook Vegetables in a Pressure Cooker 1
5. Të hiqet me anën e një rrjete kulluese masa e perimeve të ziera dhe të kalohet drejtpërsëdrejti në një enë me ujë dhe akull për ftohje (ky veprim bllokon zierjen dhe oksidimin që i bëjnë perimet me ngjyrë të shëmtuar).
6. Për konsum perimet mund të rihidhen për pak sekonda në ujë që vlon ose të skuqen në tigan apo edhe duke i shtuar në gjellën që është në përgatitje për t'u servirur e nxehtë (pas kalimit nxehtë-ftohtë perimet qëndrojnë më mirë edhe për një konsum të ardhshëm) Revista LIVING

ARTIKUJ TE NGJASHEM

  • Javor
  • Mujor
  • Vjetor